ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Intrarea în vigoare a legii 217/2015, cunoscută și ca "legea memoriei interzise", a născut efecte dintre cele mai neașteptate, pentru inițiatorii ei.

Deși se dorea întăririi unor condamnări date de regimul comunist, legea a făcut ca tinerii să cerceteze mai atent persoanele care au suferit în timpul regimului de tristă amintire.

Astfel s-a născut proiectul "Legende vii", un magazin virtual din care cetățenii pot comanda tricouri cu chipurile celor care au pătimit în închisorile comuniste.

"Am pornit acest proiect din dorința de a promova valorile autentice românești și pentru a păstra vie memoria românilor care au influențat istoria de-a lungul timpului și au luptat pentru independența de care ne bucurăm acum. În același timp, credem că România se află într-o criză de identitate pe toate planurile, iar proiectul nostru are menirea de a reînvia amintirea acestor oameni legendari. Totodată, vrem să fim relevanți pentru timpurile noastre și stilul de viață urban, încercând să comunicăm într-un un limbaj deschis, folosindu-ne de elemente ale prezentului și, astfel, sperăm să le creăm tinerilor de astăzi deschidere către poveștile acestor oameni, către valoare și cultură", scriu inițiatorii.

Petre Țuțea, Mircea Vulcănescu, Valeriu Gafencu sau Radu Gyr sunt doar câteva din personalitățile care se găsesc pe tricourile "Legendelor vii".

Orwell scrie undeva că după 40 de ani, fiecare are chipul pe care-l merită. Ce citim pe chipurile lor, ca într-o carte deschisă? Privindu-l pe Radu Gyr, înțelegem cât de senină poate să-ți fie bătrânețea, dacă ți-ai adus ofrandă întreaga tinerețe lui Hristos și neamului din care îți tragi sevele ființei. Valeriu Gafencu te privește, cu o hotărâre neclintită, ca un călător fascinat de capătul drumului. Mircea Vulcănescu iradiază înțelepciunea iubitoare de semeni. Iar Țuțea parcă îți vestește că dincolo de limitele rațiunii omenești se întinde tărâmul tainelor lui Dumnezeu. Purtând chipurile lor arăți că aspiri să faci ale tale virtuțile lor, și că îi porți în tine, ca pe-o comoară îngropată în țarina inimii", afirmă Ciprian Voicilă, unul din inițiatori.
 
Pentru a viziona produsele oferite de "Legende Vii", intrați AICI.