ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pogromul de la Iași a fost și rămâne una din cele mai negre pagini ale istoriei României.
 
În zilele de 27-29 iunie 1941,  evrei din Iași au fost ridicați și executați sumar. Cifrele exacte, diferă: inițial, statul român a admis că au fost executați 500, pentru ca cifra să crească apoi, în funcție de sursă. Raportul final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România arată că în timpul pogromului au fost uciși 14.850 de evrei.La proces, mareșalul Ion Antonescu a afirmat că știa de doar 2.000 de victime.

Responsabilitatea pentru acest eveniment nefericit se împarte între autoritățile române și cele militare germane, cele care se aflau la conducerea operațiunilor militare din acea zonă. 

Pe siteul dedicat Pogromului de la Iași și realizat sub coordonarea istoricului Adrian Cioflâncă, membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securitățiii,  dar și a profesorului Radu Ioanid, la capitolul "Făptași", respectiv "decidenți" ai acestui program, găsim fotografia a două personalități care la momentul respectiv erau...morți.

Este vorba despre istoricul Nicolae Iorga, cel care fusese ucis în 1940, dar și despre Miron Cristea, patriarhul României care murise încă din 1939. Conform dicționarului: "DECIDÉNT, -Ă, decidénți, -te, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană fizică sau juridică înzestrată cu putere de decizie. 2. Adj. Care are putere de decizie; decizional. Organism decident. (cf. fr. décideur, engl. decider) [Le Petit Robert de la langue française] "
 
Print-screen-uri de pe site: