ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Osemintele unor eroi care au luptat în Primul Război Mondial zac într-un sens giratoriu din oraşul Făgăraş pentru că autorităţile nu se hotărăsc unde să ridice un monument în memoria militarilor căzuţi în luptă. Locuitorii oraşului au vrut să construiască un mausoleu, dar proiectul a fost pus în practică pe jumătate. 

În urmă cu 15 ani, veteranii de război din municipiu au vrut să construiască un mausoleu în memoria celor peste 900 de militari din Ţara Făgăraşului căzuţi pe front în cele două războaie mondiale. De la început şi-au dorit să fie amplasat în sensul giratoriu din centrul orasului. În 2007 a fost construit acolo un osuar în care au fost aduse rămăşiţele pământeşti ale unora dintre militari.

Deshumarea osemintelor a fost aprobată de autorităţi şi de biserică. Nu a fost însă autorizată de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, care, când a aflat, a cerut mutarea de urgenţă a rămăşiţelor înapoi în cimitir. Osemintele n-au mai putut fi reînhumate în vechiul cimitir fiindcă locul de veci a fost ocupat. S-a decis mutarea lor într-un cimitir nou care, de ani de zile, nu are situaţia juridică a terenului rezolvată.

Autorităţile vor ca într-un an să mute osemintele în noul cimitir. Iar monumentul care trebuia ridicat în giratoriu să fie construit lângă catedrala din apropiere, într-un loc marcat acum de o troiţă mica de lemn.