ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De curând am comemorat 414 ani de la moartea lui Mihai Viteazul, cel despre care credem că a fost primul unificator al Ţărilor Române.

Profesorul Radu Baltasiu de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti şi Directorul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române spune că Mihai Viteazul face parte dintr-o serie de cinci români care ar fi "așezat lumea pe altă logică politică, filosofică".

 " „09.08.1601: a fost ucis miseleste pe Campia Turzii, de catre mercenarii generalului austriac George Basta, voievodul Mihai Viteazul, primul unificator al tarilor romane.” Din păcate, nepregătiți cum suntem tot mai mult și tot mai mulți, am lăsat să pătrundă această mișelie și în sufletele noastre, ducându-l așa, ca pe un chist, pe marele voevod. Aveți grijă ce cărți citiți. Numai pentru că sunt vândute sub spoturi frumos aranjate nu înseamnă că nu sunt umplute cu hormonii unei istorii toxice, antinaționale. Mihai este a treia încercare dintr-o serie de cinci fracturi ale unui destin european în care românii ar fi avut ceva de spus: Neagoe Basarab - un tratat de ordine politică complet diferit de Machiavelli; Petru Rareș - cu renaștere tipic româno-bizantină fără excesele goticului raționalizator; Mihai Viteazul - prima suprapunere dintre răspândirea etnică și stat în această parte de Europă - principiu care a stat la baza Păcii de la Versailles din 1918; Constantin Brâncoveanu - primul răspuns de anvergură intelectuală și geopolitică în fața avansului noilor imperii: Habsburgic și Țarist la Gurile Dunării; Dimitrie Cantemir - cel mai cuprinzător punct de vedere asupra lumii momentului și a imperativelor ei viitoare, analist extraordinar de rafinat și de complex al lumii politice, etnice, antropologice etc. 5 răspunsuri românești care ar fi așezat lumea pe altă logică politică, filosofică etc. Nici unul continuat, azi. Totul s-a oprit cu Noica", a scris profesorul pe facebook.

 

Ne-ar trebui unul ca el si astazi? #video

Posted by ActiveNews on 26 Mai 2015