ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni 5 octombrie, de la ora 18:45 va avea loc premiera documentarului "Torna, Torna, fratre! - Povestea aromânilor spusă de ei înşişi"' , realizat de Marian Voicu, informează TVR.

"Ce înseamnă identitatea pentru noi? Cât contează limba, cultura, religia sau sângele? Ce se întâmplă cu cei care nu mai vorbesc limba poporului din care fac parte şi nu îşi cunosc istoria? Într-o singură generaţie, aromâna ar putea dispărea, conform UNESCO. Cum şi când moare o limbă sau un dialect? Sunt câteva întrebări la care realizatorul documentarului Torna, torna, fratre! va încerca să afle un răspuns. Luni, 5 octombrie, de la ora 18.45", se arată în mesajul Televiziunii Publice.
 
Aromânii, în numar de 350.000 - 1.000.000, trăiesc în Albania, Grecia, Macedonia, Serbia, Bulgaria şi România. Ei sunt numiţi vlahi, rumeri, rămânji, makidonji, armânji, etc. de cei din jur. Dar cum se numesc ei înşişi? Cine cred ei sunt ei? Ce limbă cred ei că vorbesc? - 

Pentru documentarul Torna, torna, fratre!, filmările au fost realizate în Albania (Moscopole, Korcea), Macedonia (Krusevo, Bitola) şi Grecia (Sirako, Avdella, Pirivoli). - 

Imagine: Ovidiu Mărginean

Editor imagine: Liviu Moldovan, Vlad Murariu

Postprocesare sunet: Răzvan Ionescu

Cu participarea extraordinară a actorului Ion Caramitru

Realizator: Marian Voicu

Documentarul poate fi urmărit şi la TVR HD tot luni 5 octombrie, dar de la ora 20.00.