Un istoric distruge mitul lui Laszlo Tokeș din decembrie '89: Teza conform căreia sursa revoltei de la Timișoara și a revoluției în general este extremistul iredentist maghiar este falsă. Pe 16 decembrie, Tokeș cerea oamenilor să plece acasă

Denigratorul României pe toate meleagurile și susținătorul independenței Transilvaniei, extremistul maghiar Laszlo Tokes nu duce lipsă de slugi adulatoare, care respiră același aer fetid, antiromânesc, ca și el. Astfel s-a lansat în spațiul public teoria că binemeritata retragere a ordinului „Steaua României” lui Laszlo Tokeș ar fi motivată de faptul că fostul pastor care și-a înșelat până și nevasta ar fi declanșat procesul revoluționar din decembrie 1989.
Jurnalistul Teodor Tița a scris că: "Tokes este, în același timp, reminder-ul permanent că Revoluția Română a pornit de la un ungur. Simpla lui existență e trimitere la lașitățile anilor 80 când părinții noștri au așteptat până foarte târziu pentru a se scutura de umilință. Iar când au făcut-o, au avut nevoie de scânteia de curaj a unui ungur. Sau de momentul lui de nebunie. Sau poate era doar încăpățânare. E puțin important. Mai important pentru degrabă-retrăgătorii-de-decorație este că era ungur".
Pe aceleași coordonate s-a înscris și ideologul Vladimir Tismăneanu. Într-o postare pe facebook, politologul afirma că Laszlo Tokeș "Se afla in cladirea parohiala din Timisoara pe care refuza sa o paraseasca, sub asediul poliitiei si al securistilor. S-a fomat atunci un lant uman trans-national si trans-generational, cu sentimentul ca acesti nefericiti cetateni ai Romaniei au de partea lor transcendența. Deci ca un regim ce parea etern si inexpugnabil, poate fi depasit, anulat, negat (Aufhebung). Timisoara a salvat onoarea si demnitatea romanilor. Iar revolutia din Timisoara nu poate fi despartita, daca ne pasa de adevarul istoric, de numele celui caruia Klaus Iohannis, cel ales presedinte in numele unei europenitati regasite, i-a retras ieri ordinul "Steaua Romaniei".
Care este însă adevărul istoric? A început Revoluția Română de la Laszlo Tokeș?
În cartea Istoria Loviturilor de Stat din România, volumul IV, partea I, istoricul Alex Mihai Stoenescu abordează și analizează rolul lui Laszlo Tokeș în declanșarea evenimentelor care au culminat cu răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu.
Pornind de la începuturile "carierei" sale de pastor, reputatul istoric afirmă că Laszlo Tokeș nu a fost niciodată anticomunist sau anti-ceaușist Singurul conflict major al lui Tokeș a fost cu propriul său cult.
"'Activitatea politicã anticomunistã a lui Laszlo Tokes nu a fost prezentã în toatã perioada cît s-a aflat în conflict cu propria sa Bisericã. Atitudinea iredentistã, extremist maghiarã, s-a manifestat timpuriu, dupã ce tatãl sãu a dus un adevãrat rãzboi cu liderii si enoriasii propriei sale Biserici, iar activitatea de agent s-a putut identifica cu probe numai în ultimii ani, 1988-1989. Consistenta cazului sãu a fost datã de conflicte din interiorul Bisericii reformate. Din cei opt copii ai familiei Istvan si Elisabeta Tokes, numai Laszlo a urmat cariera preoteascã, fãcîndu-și studii în scoli religioase din România comunistã, prin libertãti religioase acordate de regimul comunist: primele opt clase la Gimnaziul reformat de fete, liceul la Colegiul piarist si apoi student la Institutul Teologic Protestant unde tatãl sãu era profesor. Deoarece tatãl sãu se implicase la un moment dat în lupta pentru conducerea cultului reformat din România, initiind chiar în 1981 o sciziune „pe criterii politice", tînãrul Laszlo l-a urmat pe calea disidentei religioase", scrie Stoenescu.
Mai mult, Laszlo Tokeș îi scria des lui Nicolae Ceaușescu, elogiindu-l pe fostul șef al statului, sperând astfel să obțină favorurile de care avea nevoie.
"Fostul ofiter de Securitate de la Timisoara, colonelul Petru Pele avea sã declare în fata Comisiei senatoriale( care s-a ocupat cu investigarea evenimentelor din 1989 -n.n): „Sunt adunate 14 tomuri de dosare cu Tokes. El l-a venerat pe Ceausescu. Ii scria scrisori sã-l ajute împotriva sefilor lui bisericesti. Dosarele lui Tokes au fost trimise la MApN, acum am înteles cã sunt la SRI. In dosare Tokes figureazã cu numele conspirativ Vasile. El actiona pentru independenta Ardealului, deci nu avea nimic cu Ceausescu. A tinut legãtura cu agentii maghiari, trimitea materiale la TV Panorama".
Laszlo Tokeș a fost ținta plângerilor enoriașilor reformați, care îl acuzau pe pastor de comportament arogant, dar și imoral, acesta întreținând mai multe amante.
"Ca urmare a unei avalanse de cereri venite din partea enoriasilor reformati, avînd ca subiect comportamentul sfidãtor, arogant,neglijent în serviciu, imoral — întretinea mai multe amante -, episcopul Nagy i-a intentat un procesdisciplinar care a durat o jumãtate de an, între 1983 si 1984. Comisia superioarã reformatã din Cluj, în prezenta episcopului Nagy, l-a achitat însã, considerînd cã acuzatiile nu sunt suficiente pentru a fi sanctionat disciplinar. Pentru a aplana conflictul, a fost transferat la Sînpetru de Cîmpie, unde însã Laszlo Tokes refuzã sã se ducã. Dînd în judecatã conducerea Bisericii reformate, Justitia românã îi respinge actiunea pe motiv cã acea cauzã nu era de competenta ei, refuzînd sã se implice într-un caz care tinea de regulile interne ale unui cult. Laszlo Tokes îi scrie atunci lui Nicolae Ceausescu.
Din 1988 însă, Tokeș devine brusc interesat de sistematizarea satelor pe care o făcea regimul Ceaușescu, susținând că ar viza doar localitățile locuite de minorități:
În 1989, Securitatea descoperă dovezi irefutabile privind activitățile lui Laszlo Tokeș și înaintează lui Ceaușescu propunerea de arestare a lui Tokeș pentru activități împotriva statului român.
"Momentul în care Securitatea a hotarît sã înainteze propunerea de arestare - septembrie 1989 - nu era întîmplãtor. în acel moment Securitatea reusise sã facã dovada relatiei directe între activitatea antistatalã a lui Tokes si activitãtile antiromane sti din strãinãtate. Am subliniat cuvîntul activitate, deoarece relatia pastorului reformat cu serviciile secrete strãine era deja documentatã, inclusiv probatio probatissima, astfel cã putea fi doveditã, însã în lipsa unor consecinte care sã atingã interesele legitime ale statului.
Tokes se putea întîlni cu un agent maghiar, dar simpla întîlnire nu este relevantã, în septembrie 1989 Securitatea a reusit sã strîngã suficiente probe pentru a demonstra cã Laszlo Tokes folosea o retea de enoriasi, credinciosi din alte localitãti, cetãteni români de origine etnicã maghiarã, agenti maghiari pentru a culege informatii din tarã pe care le transmitea legãturilor sale venite din Ungaria. Informatiile vizau tot felul de întîmplãri sau decizii politice locale care interesau comunitatea maghiarã din România, atît reale cît si inventate sau exagerate. Tokes strîngea aceste informatii si le transmitea emisarilor veniti din Ungaria.
Aceștia au reușit să creeze un grup care să distribuie mii de manifeste anti-ceaușiste în oraș prin care chemau oamenii la un mare miting în Piața Unirii, pe 14 decembrie. Forțele de ordine au împiedicat însă manifestația, împânzind centrul orașului cu mii de milițieni, pompieri și securiști. Au fost mutate inclusiv stațiile de tramvai din zona Pieței, pentru ca nu cumva oamenii să coboare acolo.
Mitingul a eșuat, dar a doua zi, capii revoltei au fost arestați, iar alte 60 de persoane au fost anchetate. Cei arestați au fost eliberați în 22 decembrie. "Liderii Frontului Popular Român din Iasi au fost arestati cu exactitate, dovadã cã numele lor era cunoscut dinainte pe cale informativa. „Primul arestat a fost pe 14 decembrie - Vasile Vicol, un inginer, coleg la ICPUMP, unde era nucleul de bazã al miscãrii. Au urmat, în aceeasi zi, în ordine: Valentin Odobescu, Stefan Prutianu, Ionel Sãcãleanu, Cassian Maria Spiridon si Aurel Stefanachi", scrie istoricul în volumul citat mai sus.
Unul dintre aceste cazuri a fost și Laszlo Tokeș. Atât și nimic mai mult.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Marian Munteanu: Adevărul despre Piața Universității 1990, la 35 de ani. VIDEO

24 aprilie: GENOCIDUL asupra armenilor din Turcia. Aproape 1,5 milioane de oameni au pierit și TOȚI AU FOST CANONIZAȚI CA MARTIRI

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 62 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

RADU GYR MAGNIFICUL (2 martie 1905 – 29 aprilie 1975). CREZUL LUI CÂNTAT DE TRONOS ȘI POEZIA MANIFEST - VIDEO

Sinaxarul demnității românești: 27 aprilie, TRAIAN TRIFAN. ”Lupta noastră nu este limitată în timp, ci permanentă”
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură Istorie Prima pagină Știri
Organizații: FSN KGB Ministerul de Interne Partidul Comunist Român (PCR) Securitatea
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (6)