ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Tismăneanu pune sub semnul întrebării informațiile prezentate de Virgil Ierunca în emblematica carte „Fenomenul Pitești”,  recomandând actualizarea lor în funcție de documente de arhivă, deși în 2011 dezvăluia că securistul Nicolschi "a stiut să-și acopere cu grijă urmele”.

Vladimir Tismăneanu, poziționat de partea cercetătorului CNSAS, Mihai Demetriade în recentul scandal privind experimentul Pitești, consideră că informațiile prezentate de Virgil Ierunca în cartea „Fenomenul Pitești” sunt incomplete și că trebuie  actualizate în funcție de documentele din arhivă.

„Să te servești, în chip manipulativ și partizan, de memoria unui spirit nobil precum regretatul Virgil Ierunca, spune mai mult decat îndeajuns despre cinismul celui care o face. Domnul Ierunca nu mai este printre noi, dar ca prieten apropiat al sau și al doamnei Monica Lovinescu, ambii membri ai Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, pot afirma că niciodata ei nu ar fi transformat o lucrare istorica, tributară prin definiție izvoarelor vremii când a fost scrisă, într-un text sacru, a cărui literă s-ar substitui nevoii de actualizare pe baza documentelor de arhivă. Chiar dacă, ori mai ales, când ar fi vorba de propria lucrare”, a scris Vladimir Tismăneanu pe Facebook în urmă cu câteva zile.

Cercetătorul CNSAS, Mihai Demetriade confirmă, printr-un comentariu, varianta lui Vladimir Tismăneanu și subliniază că paradigma impusă de scriitorul Virgil Ierunca privind atrocitățile comise în închisoarea Pitești "nu se susține arhivistic”.

„(..)Singurele surse de informații pentru V.I. (Virgil Ierunca-n.red) au fost memoriile, discuțiile și volumele unor supraviețuitori. Este legitimă, în acest caz, întrebarea dacă, totuși, nu e inutil să citim, în noul context al deschiderii arhivelor, și alte surse. Din punctul meu de vedere, paradigma impusă canonic de V.I. nu se susține arhivistic, confruntată cu orizontul ceva mai larg pe care ni-l oferă preistoria relațiilor inter-legionare sau a legionarilor cu comuniștii. Sursele nu se contestă, în efigie, ci se critică, deschis și democratic. Asta am încercat eu să fac”, explică Mihai Demetriade.

Totuși, într-un articol din 2011, publicat când era presedinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), Vladimir Tismăneanu spunea că  "monstruosul experiment Pitești este legat direct de macabrul torționar Nicolschi, agent sovietic și torționar suprem al Securității”, care însă „a stiut să-și acopere cu grijă urmele”.

„Marile crime comise de Securitate în anii ‘50, inclusiv monstruosul experiment Pitești, sunt toate legate direct de acest individ, un fanatic al "luptei de clasă”, al pedepsirii necruțătoare a "burjuilor”, al preceptelor ideologice staliniste”, scria Tismăneanu la momentul respectiv.
 
Mai multe personalități au semnat o scrisoare de protest față de declarațiile lui Mihai Demetriade.