ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu mii de ani în urmă, în deșertul sufocant din antica Persie, locuitorii au inventat o metodă ingenioasă prin care să reziste mai ușor verilor caniculare. Inginerii persani au construit aici clădiri speciale, în care puteau păstra gheață și alte alimente, la fel de sigur ca în congelatoarele pe care le avem acum în casă. Asta se întâmpla în jurul anului 400 î.e.n.

Aceste ciudate construcții se numesc yakhchal și sunt variantele antice ale frigiderelor și congelatoarelor noastre. Mult mai ieftine însă, pentru că pe atunci chiar și cei mai săraci persani își permiteau să păstreze la rece alimentele.

Deși metoda pare foarte complicată, având în vedere că vorbim despre gheață în deșert, tehnica folosită este cât se poate de simplă. Un yakhcal este format din două părți. Deasupra solului se află construcția vizibilă, în forma unui dom conic din cărămidă, cu o înălțime de aproximativ 18 de metri și un mic orificiu în vârf. În subteran însă este adevărata minune inginerească. Depozitul propriu-zis are în jur de 5.000 de metri cubi, iar zidurile interioare au aproape 2 metri grosime, asigurând o izolare termică perfectă. 
 

Acești pereți sunt făcuți dintr-un mortar special, realizat dintr-un amestec de nisip, argilă, albușuri de ou, lămâi, păr de capră și cenușă. Chiar dacă rețeta mortarului ne face acum să zâmbim, acestea erau materialele ieftine și accesibile pe atunci, iar zidurile astfel construite erau impermeabile și izolau termic foarte bine. 

Gheața era adusă iarna din munții Iranului (vechea Persie) și păstrată în interiorul acestor depozite. În unele clădiri exista însă un sistem mai elaborat, prin care gheața nu trebuia adusă din afară, ci era produsă chiar acolo, pe loc. Apa provenită de la diverse surse subterane intra în yakhchal prin canale speciale similare unor apeducte, iar apoi îngheța pur și simplu în interior, din cauza temperaturii foarte scăzute.
 

Structura avea de obicei și turnulețe care acționau ca niște ventilatoare, astfel încât în interiorul unui yakhchal erau temperaturi sub zero grade chiar și vara. Aerul cald era eliminat în exterior prin orificiul din vârful domului conic, iar aerul rece intra pe la baza structurii.

Astfel, vechii presani aveau gheață tot timpul anului, putându-se răcori chiar și vara cu băuturi și deserturi reci.
Multe depozite de acest fel s-au păstrat până în prezent. Termenul yakhcal este folosit chiar și acum în Iran, Afganistan și Tadjikistan, pentru a numi frigiderele moderne.
 
 
 

(sursa foto: Wikipedia)