ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pare greu de imaginat ca, în România, românii să fie discriminați etnic de o minoritate națională, cea maghiară. Cu toate acestea, în Harghita și Covasna, două județe în care maghiarii sunt majoritari, românii au viață grea cu autoritățile… statului român. Pentru că, în cele mai multe cazuri, reprezentanții autorităților române sunt etnici maghiari.

Dacă în zonele în care maghiarii sunt minoritari, românii conviețuiesc bine cu ei, în zonele în care maghiarii sunt majoritari, adeseori trebuie să înveți limba maghiară ca să te poți înțelege cu autoritățile locale. Iar discriminările sunt la tot pasul...

Cum e posibil așa ceva și de ce statul român i-a uitat pe românii din aceste județe? Jurnalistul Dan Tănasă scrie despre drama celor UITAȚI ÎN INIMA ROMÂNIEI într-o carte care, în 500 de pagini, ne dezvăluie cu documente situația reală din această zonă.

„Lucrarea lui Dan Tănasă este un strigăt al imperativului regăsirii de sine a dimensiunii profunde a spațiului civic românesc; identitatea națională, reacție la practica umilinței de a român în România. Da, la început de secol XXI, în România, a-ți arma identitatea este un lux pentru români (nu pentru alții). Și da, nearmarea identității nu este o opțiune, ci vine la pachet cu prezervarea unor drepturi fundamentale, inclusiv a drepturilor omului. În același timp, lucrare domnului Dan Tănasă este și un ghid de practică cetățenească în condițiile în care instituțiile statului au abandonat societatea. Este un ghid de acțiune, model de gândire și asumare a apartenenței la o țară care nu respinge nicio comunitate, dimpotrivă. Din acest punct de vedere, putem spune liniștiți că lucrarea - în sensul de muncă civică, este tot atât de bună pentru maghiari, cât și pentru români. Pentru că suntem aici la răscruce de vânturi, împreună. Dar pentru asta, elitele trebuie să respecte drepturile elementare ale individului. Și cel mai important este cel la identitate”, spune prof.univ.dr. Radu Baltasiu despre cartea „Uitați în inima României”.
 
Cei interesați pot achiziționa cartea lui Dan Tănasă de pe site-ul www.dacia-art.ro