ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Apostol Onisim este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 15 februarie. El  a fost unul dintre ucenicii Sfântului Apostol Pavel, primind botezul creștin de la acesta.

Înainte de a ajunge la Roma și a fi botezat, Sfântul Onisim a fost însă sclav în cetatea Colose din Frigia, Asia Mică, la unul din demnitarii acestei cetăți, pe nume Filimon. Acesta era creștin, fiind prieten cu Sfântul Apostol Pavel. De altfel, Filimon  a devenit ulterior unul dintre cei 70 de apostoli, iar casa lui era folosită ca Biserică.

Sfântul Onisim a dispărut de la Filimon cu câteva lucruri și a ajuns la Roma, unde îl întâlnește pe Sfântul Apostol Pavel. Aici, se pocăiește, primește Sfântul Botez și devine ucenicul Sfântului Apostol Pavel, doar cu învoirea lui Filimon, care îl iartă. 

Sfântul Onisim devine mesagerul Sfântului Apostol Pavel, ducând de la Roma la Colose o scrisoare care se află cuprinsă în Noul Testament sub titlul „Epistolă către Filimon”.

În scrisoare, printre altele, Sfântul Pavel îl roagă pe Filimon să-l primească pe Onisim nu ca pe un rob, ci ca pe un frate iubit și ca pe însuși Pavel:
 
„Pentru dragoste, îți fac mai degrabă o rugăminte. Așa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum și pus în lanțuri pentru Iisus Hristos, te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanțuri, Onisim, cel ce altădată nu-ți era de folos, dar acum și ție și mie de folos, pentru aceasta ți l-am trimis, pe el însuși, adică inima mea; primește-l” (Ep. Fm 1, 9, 10, 11, 12).
 
Când Sfântul Ignatie Teoforul este arestat ca să fie dus la Roma pentru execuție (anul 107), episcopul Onisim împreună cu un grup de creștini vine să se întâlnească cu el, așa cum Sfântul Ignatie menționează în Epistola către Efeseni scrisă de el însuși. 

Sfântul Onisim a fost hirotonit episcop de către Sfântul Apostol Pavel. După martiriul acestuia prin sabie în timpul împăratului Nero (15 decembrie 37 – 9 iunie 68), îl aflăm pe Sfântul Onisim predicând în Spania, Portugalia, Patras și, apoi, păstorind după Sfântul Ioan Evanghelistul ca episcop în Efes. 

În anul 109, în vremea împăratului Traian (98-117), bătrânul episcop Onisim a fost prins spre a fi judecat pentru credința în Iisus Hristos și dus la Roma înaintea eparhului Tertul, care l-a trimis la Puteoli. În pofida torturilor la care a fost supus, Sfântul Onisim nu a renunțat la credința în Iisus Hristos și a fost ucis prin decapitare în același an, din porunca lui Tertul.
 

Doi Onisim?

După tradiția Bisericii din Constantinopol, Onisim ar fi fost episcop de Bizanț între anii 54-68. Această identificare se acordă cu sinaxarul zilei de 22 noiembrie, care vorbește de mucenicia, în timpul împăratului Nero (37-68), a „Sfinților Apostoli din cei șaptezeci, Filimon, Arhip, Onisim și Apfia, cei ce au fost ucenici ai Apostolului Pavel”.

Cum însă Onisim, fostul sclav al lui Filimon, nu putea fi episcop în anul 54, pentru că nici nu se convertise măcar (el este trimis de Pavel la Filimon în anul 63), este posibil ca tradiția Bisericii să fi cunoscut doi Onisim, unul mort mucenicește în anul 68 (apostol din cei 70 și episcop de Bizanț între anii 54-68), iar altul mort mucenicește în anul 109, fostul sclav al lui Filimon („apostol” din grupul celor care i-au cunoscut pe Apostoli, numiți Părinții apostolici), scrie OrthodoxWiki.

 
Să ascultăm și să cântăm troparul Sfântului Apostol Onisim! VIDEO: