ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Mucenici Pamfil și Valent au pătimit în Cezareea Palestinei, în timpul împăratului Maximin Daia (305-313). Sfântul Pamfil, care era din Beirut și preot în Cezareea, a părăsit casa părintească și s-a făcut ucenic al lui Pierie, care urma lui Origen la marea școală din Alexandria.
 
Pamfil a înființat în Cezareea Palestinei o bibliotecă cu peste 3.000 de cărți și o școală în care se studia Sfânta Scriptură pe care a copiat-o de mai multe ori și a răspândit-o în dar. Faima credinței și a înțelepciunii sale ajungând pretutindeni, și-a atras mânia lui Urban, cârmuitorul Palestinei, care l-a închis și l-a chinuit în temniță timp de doi ani. Și urmașul lui Urban, Firmilian, i-a chinuit pe Pamfil și pe cei care erau cu el: diaconul Valent din Ierusalim, un bătrân înțelept care știa pe de rost Sfânta Scriptură, și Pavel din Iamnia Palestinei. Alături de ei au fost aruncați în temniță și cinci tineri creștini din Egipt: Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil și Daniil. Au fost prinși atunci și Porfirie, slujitorul Sfântului Pamfil, ostașul Seleuc și sclavul Teodul. Cu toții au primit cununa muceniciei. Tot în acea vreme a pătimit și un oarecare Iulian care era din Capadocia. El venind la Cezareea Palestinei a văzut trupurile mucenicilor aruncate afară din cetate spre mâncare fiarelor. Atunci Iulian le-a îmbrățișat și le-a sărutat cu evalvie. Pentru aceasta a fost prins și osândit să fie și el omorât, fiind ars de viu, amintește Pr. Ștefan Sfarghie în Ziarul Lumina
 
Sfântul Pamfil era preot în Cezareea Palestinei, originar din Beirut, cărturar, studiase la celebra școală filosofică din Alexandria. El a înființat în Cezareea Palestinei o bibliotecă foarte importantă pentru vremea aceea care avea peste 3000 de cărți. Totodată, a întemeiat și o școală publică pentru învățarea Sfintelor Scripturi. 

Sfântul Pamfil și-a împărțit averea la săraci și ducea o viață ascetică. Și-a apărat credința mărturisind pe Hristos cu multă înflăcărare în timpul persecuției împotriva creștinilor declanșate de împăratul Dioclețian, când Sfântul Pamfil a fost prins, supus la chinuri și apoi ucis.

A fost martirizat împreună cu alți 11 creștini, printre care și diaconul Valent din Ierusalim, la ordinul guvernatorului Firmilian, guvernator al Palestinei în timpul împăratului Maximian Daia (305-313).

Sfântul Valent era un bătrân diacon care cunoștea pe de rost Sfânta Scriptură și slujea la Ierusalim în Biserica unde a suferit moarte martirică în timpul împăratului Dioclețian. 

Mai mult despre suferința celor doi sfinți, împreună cu alți 10 sfinți mucenici, puteți citi AICI la Doxologia. 
 

Sfântul Flavian a fost Patriarh al Constantinopolului după Sfântul Proclu. El a fost contemporanul Sfântului Leon Papa Romei și a luptat și el cu hotărâre contra ereziei lui Eutihie și Dioscor. Dar el nu a mai trăit să vadă și triumful Ortodoxiei de la Sinodul al Patrulea Ecumenic de la Calcedon din anul 451 pentru că, înainte de acela, la sinodul nelegiuit de la Efes din 431, el a fost bătut cu sălbăticie și călcat în picioare, de unde, după trei zile, i s-a tras și moartea. 

Sfântul Ierarh Flavian a fost un mare ostaș al Împăratului Hristos și viteaz apărător și mărturisitor al Ortodoxiei.

 
Troparul Sfinților Mucenici Valent și Pamfil. VIDEO: