ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Ierarh Ambrozie Mărturisitorul, Patriarhul Georgiei (16 martie)

„Astăzi sărbătorim un mare sfânt pe care îl putem practic considera contemporan, dar care a rămas total necunoscut nouă, românilor. Este vorba despre un erou național al Georgiei care a avut și viață sfântă și un patriot care nu a fost etnofiletist: Sfântul Ierarh Ambrozie Mărturisitorul, Patriarhul Georgiei a cărui pomenire o facem marți, pe 16 martie.

Sfântul Patriarh Ambrozie al Georgiei s-a născut în 1861, iar parcursul său ar părea la prima vedere unul „liniar”: a absolvit seminarul din Tbilisi, a fost hirotonit preot de mir, a studiat la Academia Teologică din Kazan; apoi, rămas văduv, a intrat în monahism, a fost hirotesit arhimandrit; ales mitropolit pentru o eparhie din vestul Georgiei și, în final, ales Patriarh al Georgiei. Acest parcurs „liniar” a fost însă presărat cu numeroase încercări și ispite. Și, culmea, aceste ispite au venit tocmai din partea unei biserici ortodoxe surori: Biserica Rusă. Miza? Georgia încerca să iasă din Biserica Rusă și să își dobândească statutul de biserică autocefală, cu propriul său patriarh și sinod, ceea ce până la urmă a și reușit. Vremurile erau însă tulburi. Era perioada Revoluției Bolșevice și a Primului Război Mondial.

După alegerea sa ca Patriarh al Bisericii Georgiene în 1921, Sfântul Ambrozie s-a confruntat cu vremuri extreme. Georgia a fost ocupată de Armata Roșie, regimul bolșevic a confiscat proprietățile bisericești și a început persecuția clericilor și închiderea mânăstirilor și bisericilor parohiale. Atunci Sfântul Patriarh Ambrozie a făcut un act de mare curaj. În numele poporului georgian, el s-a adresat în scris Conferinței de la Genova din 1922, demascând ocupația sovietică și atrocitățile regimului bolșevic. În acel text, Sfântul Patriarh susținea că „o țară și un guvern lipsite de valorile creștine nu au viitor”. Regimul bolșevic nu putea tolera un asemenea afront. Patriarhul a fost arestat. În apărarea sa, Patriarhul Ambrozie a spus celebrele cuvinte: „Sufletul meu aparține lui Dumnezeu, inima mea este a țării mele, iar cu trupul puteți face ce doriți!”Tot Sfântului Patriarh Ambrozie Mărturisitorul îi sunt atribuite cuvintele: „Pe cât de liber este un neam, pe atât de liberă îi este și Biserica.”Doamne ajută!”

TVR, Universul credinței, Sărbătorile săptămânii - cu Silviu Andrei Vlădăreanu. VIDEO:

Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul († 287) – Mucenicul Savin din cetatea Ermopolis (Egipt) era un bărbat slăvit și bogat. În timpul lui Dioclețian (284-305) s-a ascuns într-o casă dărăpănată dintr-un sat. Unul din săracii ajutați de el cu hrană și cu bani, urmând pilda lui Iuda vânzătorul, a arătat urmăritorilor locul unde se afla, pentru suma de doi galbeni. Savin a fost prins din porunca ighemonului Adrian, împreună cu alți șase creștini și chinuiți cumplit, iar în cele din urmă au fost înecați în fluviul Nil, devenind martiri în modul acesta.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Hristodul, făcătorul de minuni, întemeietorul Mănăstirii „Sfântul Ioan Teologul" din Patmos.

Sfântul cuvios Hristodul din Patmos a dus mai întâi viață călugărească în mai multe locuri, pentru ca mai apoi să primească acordul și ajutorul material al împăratului Alexie I Comneanul (care a domnit în 1081-1118) și așa a zidit în insula Patmos o biserică și o mănăstire în cinstea sfântului Ioan Evanghelistul, aproape de locul unde se află și peștera în care a petrecut Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și a scris Apocalipsa.