ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 20 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfântului Mare Mucenic Artemie; Cuvioasei Matrona din Hios; Cuviosului Gherasim cel Nou; Sfinților Mucenici Zevina, Gherman, Nichifor și Antonin; Sfântului Mucenic Andronic. 

Sfântul Artemie s-a născut în Egipt, la sfârșitul veacului al treilea, ca fiu al unor credincioși de bun neam. De tânăr a intrat în rândul ostașilor, unde a fost învrednicit de mari dregătorii, pentru vitejia sa. De aceea, Sfântul împărat Constantin cel Mare (306-337) l-a socotit unul dintre oamenii săi de încredere. 

Sfântul Mucenic Artemie a fost comandant în armata Sfântului împărat Constantin cel Mare (306-337) și martor la toate câte s-au întâmplat în timpul Sfântului Constantin. A văzut pe cer semnul Crucii, a participat la lupta de la Podul Vulturului (312) împotriva lui Maxențiu și a însoțit-o pe Sfânta Elena în pelerinajul acesteia în Țara Sfântă, fiind de față la aflarea Lemnului Sfintei Cruci.

După moartea Sfântului împărat Constantin cel Mare (337), la porunca împăratului Constanțiu, în anul 356, Sfântul Artemie a aflat și a adus la Constantinopol moaștele Sfinților Apostoli Andrei, Luca și Timotei. A fost numit în 360 guvernator al Egiptului.

Când împăratul Iulian Apostatul (361-363) a dezlănțuit prigonirea creștinilor din Antiohia, Sfântul Artemie l-a mustrat pe acesta că s-a lepădat de Hristos. Drept urmare a fost torturat pentru îndrăzneala sa. În cele din urmă, guvernatorul Artemie a primit moarte mucenicească prin tăierea capului, în anul 362.

Sfintele sale moaște au fost cinstite pentru darul minunat al tămăduirii bolilor Moaștele Sfântului Artemie au fost mutate la Constantinopol, în biserica Sfântul Ioan Botezătorul - Oxia, unde erau foarte cinstite pentru darul minunat al tămăduirii bolilor, îndeosebi a diferitelor forme de hernie. Astăzi, părți din moaștele sale se află la Mănăstirea Constamonitu, din Muntele Athos, dar și în țara noastră, la Mănăstirea Căldărușani (Ilfov) și fragmente mai mici în alte sfinte locașuri. FOTO de autorul icoanei, artistul George-Sorin Nicolae:

În țările ortodoxe de tradiție greacă, Sfântul Artemie, ducele Alexandriei, este cinstit și ca ocrotitor al Poliției naționale.
 
Mai jos FOTO de la același fotograf și cu un papuc al Sf. Gherasim din Kefalonia, prăznuit azi, papuc aflat la Biserica Sfinții Arhangheli Gruiu - ilfov: