ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 21 iunie 1633, omul de știință italian Galileo Galilei este găsit vinovat de către Inchiziție de „bănuită erezie" pentru apărarea opiniei heliocentrice copernicane, care atestă că Pământul și alte planete orbitează în jurul Soarelui. Deși a fost forțat în a renega public opinia heliocentrică, pedepsei savantului i s-a adăugat și o perioadă nelimitată de arest la domiciliu.

Inchiziția a fost o formă a procesului penal din Evul Mediu târziu, diferită de cea a dreptului roman. A fost în vigoare în Europa Occidentală până în sec. al XIII-lea. Într-un proces intentat de inchiziție („ex officio") erau prezentate procedurile ca servind interesele obștești și salvării sufletului acuzatului. Judecătorii erau în mare parte clericii Bisericii Catolice, care a recurs la diferite tipuri de violență de-a lungul istoriei, după separarea de Biserica Răsăriteană, prin Marea Schismă din 1054. Sub numele de Sanctum Officium, Biserica Apuseană s-a „ocupat” de procesele ereticilor din Evul Mediu și de înlăturarea și combaterea altor învățături care nu corespundeau intereselor și ideilor bisericii romano-catolice, care erau condamnate ca idei eretice.

Metodele de investigație ale inchiziției urmăreau descoperirea așa numitului „adevăr”; pentru obținerea acestei dovezi, se ajungea până și la schingiuirea acuzatului în fața unor martori, recunoașterea vinii acuzatului fiind scopul principal al investigațiilor, dovezile obiective fiind neglijate, conform istoriei.

Întâmplător sau nu, chiar la data de 21 iunie, în emisfera nordică soarele ajunge în zenit și nu mai apune la cercul polar. Această zi marchează solstițiul de vară în emisfera nordică și solstițiul de iarnă în emisfera sudică. Este ziua anului cu lumina zilei cea mai lungă în emisfera nordică, și cea mai scurtă în emisfera sudică, cu alte cuvinte ziua când soarele stă cel mai mult pe cer.