ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții 10 Mucenici din Creta sunt pomeniți în calendarul creștin-ortodox la 23 decembrie.

Sfinții 10 Mucenici au pătimit pentru Hristos în insula Creta, în timpul împăratului Deciu (251-253). Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie și Evnichian erau din cetatea Gortinei, Zotic din Cnossos, Agatopod din Epinia Panormului, Vasilide din Hania, iar Evarest și Pompie din Iraclion.

Pentru că au refuzat să jertfească idolilor, sfinții au fost prinși de asupritori și adunați în același loc. Au fost chinuiți cu cruzime timp de 30 de zile și în ziua a 23-a a lunii decembrie, când au fost duși la judecată, au stat tari și neclintiți în credința pe care o aveau în Hristos. Cei 10 Mucenici din Creta au primit moartea prin tăierea capetelor cu sabia, apoi cei apropiați mucenicilor au luat sfintele trupuri și le-au îngropat.

Sfântul Naum de Ohrida a fost unul din ucenicii Sfinților Chiril și Metodie. A trăit între anii 830 - 910. În anul 867 sau 868 este hirotonit preot în Roma. Potrivit aghiografiei Sfinților Chiril și Metodie, scrisă de către Sfântul Clement al Ohridei, Sfântul Naum a ajutat celor dintâi în lucrarea lor misionară întreprinsă în Moravia Superioară.

Sfântul Naum este unul dintre întemeietorii Școlii de Literatură din Pliska, unde a și lucrat între anii 886-893. După ce Sfântul Clement a fost hirotonit episcop în Drembica - Velika în anul 893, Sfântul Naum a continuat lucrarea lui Clement în Școala Literară din Ohrida. În anul 905, Sfântul Naum a întemeiat Mânăstirea de lângă Lacul Ohrida, care, mai târziu, îi va purta numele și Sfintele sale Moaște. S-a ostenit mai ales cu tălmăcirea Sfintei Scripturi și a celorlalte cărți bisericești din limba greacă în cea slavonă. Sfântul a adormit în întâia jumătate a secolului al X-lea. Moaștele sale făcătoare de minuni uimesc și astăzi prin mulțimea minunilor pe care le lucrează, mai cu seamă vindecări de boli grele, îndeosebi nebunia.

Tot astăzi, facem pomenirea:
- Sfântului Cuvios Pavel, arhiepiscopul Neocezareii;
- Sfântului Mucenic Shinon.