ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La data de 25 iunie Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Fevroinia, fiica unui senator roman.

Sfânta Fevroinia s-a călugărit de tânără, intrând într-o mănăstire din apropierea orașului Nisibi din Mesopotamia de Sus, la vârsta de 20 de ani. 

În timpul prigoanei împotriva creștinilor a împăratului Dioclețian (284-305), guvernatorul Selin, ajutat de nepotul său Lisimah, îi urmărea pe creștinii aflați la granița Imperiului Roman cu Persia.

Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah față de creștini, anunțându-i înainte, să se ascundă.
 
Soldații lui Selin au spart porțile mănăstirii unde se nevoia Sfânta Fevronia, vrând să ucidă toate maicile, însă acestea au rămas în viață. 

Luând-o doar pe tânăra Fevronia, care era extrem de frumoasă, Selin i-a impus să jertfească idolilor și să se logodească cu nepotul său, Lisimah. Din cauză că Fevronia a refuzat, a fost supusă la chinuri: a fost biciuită, i s-au spart dinții, i s-au tăiat sânii, mâinile și picioarele. În cele din urmă, a primit moarte martirică, la anul 310 d.Hr., iar trupul ei a fost dus, din porunca lui Lisimah, la mănăstire.

Mai târziu, guvernatorul Selin a fost găsit mort. După martirizarea Sfintei Fevronia, Selin s-a îndrăcit. Purtându-se ca un demonizat, Silenius s-a izbit cu capul de un stâlp de marmură și a murit. Nepotul acestuia, Lisimah, a primit Sfântul Botez și a intrat în mănăstirea arhimandritului Marcel. 

Sfânta Mucenică Fevronia a făcut multe minuni prin moaștele sale și s-a arătat maicilor care se rugau noaptea în biserica mănăstirii.  Aceasta se arăta în ziua prăznuirii sale, în mijlocul surorilor din mănăstire. Stătea timp de trei ceasuri în văzul tuturor, apoi se făcea nevăzută. Însă, nimeni nu se putea atinge de dânsa, atunci când se arăta în chip minunat maicilor.

Troparul Sfintei Mucenițe Fevronia 

Mielușeaua Ta, Iisuse, Fevronia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărătesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Fevronia 

Mirele meu Cel Preadulce, Hristoase, a strigat Mucenița Fevronia, nu-mi este mie cu anevoie a merge pe urma Ta; căci dulceața dragostei Tale a întraripat sufletul meu cu nădejdea și frumusețea milostivirii Tale, a îndulcit inima mea, ca să beau paharul pătimirii după Tine; ca să mă numesc și vrednică a dănțui în cămara împreună cu fecioarele cele înțelepte. Pentru aceasta, preacuvioasă răbdătoare de chinuri, cinstind nevoințele ostenelilor tale, te rugăm pe tine, roagă-te să nu ni se închidă și nouă ușile cămării.
 
Pe 24 iunie, Biserica Ortodoxă mai prăznuiește pe Sfinții Mucenici Orentie, Farnachie, Eros, Firm, Firmin, Chiriac și Longhin; pe Cuvioasele Mucenițe Leonida, Livia și Eutropia.
 
Mai multe despre Sfânta Fevronia la Doxologia