ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, episcopul Calcedonului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 28 mai.

Sfântul Ierarh Nichita s-a făcut monah încă din tinerețe, fiind ales episcop al Calcedonului, datorită înțelepciunii și faptelor lui bune. A păstorit comunitatea creștină în vremea ereziei iconoclaste, când la conducerea imperiului era Leon Isaurul (813-820).

A fost un bun păstor și plin de osârdie în sporirea dreptei credințe. Din agoniseala muncii sale a miluit pe cei săraci, a hrănit pe cei flămânzi, a îmbrăcat pe cei goi și a primit pe cei străini. De asemenea, s-a arătat apărător văduvelor, tată orfanilor și, celor nenorociți, mângâietor, atât prin cuvânt, cât și prin faptă. A fost un aprig apărător al credinței statornicite de Sfinții Părinți, mărturisind pretutindeni că icoanele sunt vrednice de cinstire, fiind reprezentări ale Dumnezeirii revelate, fără a se confunda cu Aceasta.

Pentru că a mărturisit dreapta credință, a fost surghiunit departe de cetatea episcopală. După multe suferințe, Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul s-a retras într-o mănăstire din Palestina, unde a murit în exil.