ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfânta Muceniță Teodosia este sărbătorită de Biserica Ortodoxă la data de 29 mai.

Ea s-a născut în orașul Tir din Fenicia.

În anul 308, în ziua de 2 aprilie, la praznicul Învierii Domnului, a văzut un grup de creștini care urma să fie dus în fața judecății persecutorilor păgâni pentru că mărturiseau credința în Iisus Hristos. Ea le-a adresat vorbe de îmbărbătare, rugându-i s-o pomenească în Împărăția Domnului, când vor sta înaintea Lui, după sfârșitul nevoinței lor mucenicești.

Pentru faptul că Sfânta Teodosia a început să-i încurajeze și să-i fericească pentru pătimirea lor, a fost adusă înaintea guvernatorului Urban, care i-a cerut să abandoneze credința în Adevăratul Dumnezeu și să jertfească la idolii făcuți de mână omenească. Tânăra a refuzat categoric, mărturisind că este creștină și nu se poate închina decât Sfintei Treimi.
 
Din această cauză soldații au torturat-o îngrozitor, rupându-i carnea cu cârlige de fier până i s-au văzut oasele.

Mucenița a răbdat în tăcere și cu zâmbetul pe față chinurile, iar când guvernatorul i-a cerut din nou să sacrifice la idoli, ea i-a răspuns:
 
„Nebunule, mi s-a dăruit să fiu în rândul mucenicilor”. Apoi i-au atârnat o piatră de gât și a fost aruncată în mare, dar au salvat-o îngerii. Persecutorii au prins-o din nou și au dat-o fiarelor sălbatice, dar acestea nu au sfâșiat-o, ci îi slujeau cu blândețe. A fost supusă multor feluri de chinuri, în cele din urmă primind martiriul prin înecare.

Noaptea, Sfânta Teodosia a apărut în vedenie părinților ei, care încercaseră să o convingă să aleagă viața pământească în locul Vieții Veșnice. Îmbrăcată într-o haină strălucitoare, cu o cunună de flori pe cap și o Cruce aurită în mână, ea le-a spus: „Priviți slava cerească, de care ați vrut să mă lipsiți!”

Sfânta Teodosia este prăznuită în 29 mai, ziua în care sfintele sale moaște i-au fost mutate la Constantinopol și, mai târziu, la Veneția.