ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Marcu, episcopul Aretuselor în fiecare an pe 29 martie. Cuviosul Marcu a trăit în secolul al IV-lea, pe vremea împăratului Constantin cel Mare. Înzestrat cu o credință creștină de neclintit, a reușit să dărâme multe temple ale idolilor, zidind totodată nenumărate biserici.


Sfântul Mucenic Marcu, episopul Aretuselor, a distrus în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337) mai multe temple păgâne, zidind în locul lor biserici. După ce la tronul împărătesc va ajunge împăratul păgân Iulian Apostatul (361-363), episcopul Marcu a fost supus multor chinuri.

Despre suferințele Sfântului Marcu pentru credință ne scriu Sfântul Grigorie Teologul și Fericitul Teodorit.

A fost biciuit, batjocorit, defăimat, și târât pe străzile cetății. I s-au tăiat urechile, a fost dezbrăcat, uns cu miere, legat de un copac spre a fi omorât de veninul insectelor. Mucenicul lui Hristos a îndurat toate fără jeluire.

Răbdarea lui i-a impresionat pe cetățenii orașului. Datorită învățăturii sale, mulți păgâni au primit credința în Hristos.
Atât de sălbăticiți în lucrarea diavolului au fost torționarii lui cei păgâni, încât atunci când l-au ucis, i-au sfâșiat măruntaiele cu dinții.
 
Tot la data de 29 martie este pomenit în calendarul creștin-ortodox și Diaconul Chiril din Iliopolis (Fenicia).
 
Sfântul Chiril a distrus câteva temple ale idolilor, motiv pentru care păgânii din vremea lui Iulian Apostatul l-au supus la torturi până la moarte. Tot astfel au pătimit și preoții, femeile și fecioarele din cetățile Ascalon și Gaza (sud-vestul Palestinei).

Despre Sfântul Chiril, diaconul, Fericitul Teodorit povestește astfel: "Răutatea cea făcută de elini în Fenicia, cine poate s-o spună fără de lacrimi? Căci în cetatea Iliopolis acel urât neam ce are de hotar Libanul, aducându-și aminte de Chiril diaconul, care, pe când împărățea Constantin, aprinzându-se cu dumnezeiască râvnă, pe mulți idoli ce se cinsteau în acea cetate i-a sfărâmat, nu numai l-au ucis, ci, și pântecele lui tăindu-l în bucăți, pe cele dinăuntru au îndrăznit a le mușca cu dinții de mânie.

Însă nu a fost tăinuită fapta aceea de Atotștiutorul Dumnezeu, ci au luat vrednică pedeapsă pentru răutățile lor. Căci, câți au îndrăznit a face aceea, toți până la unul au căzut uciși. Întâi și-au pierdut limbile, pentru că s-au rănit și, putrezind în gură, au căzut, iar la sfârșit orbind toți de vederea ochilor; deci, cu niște primejdii ca acestea s-a arătat puterea dreptei credințe celei adevărate. Iar în Ascalon și în Gaza, cetățile Palestinei, mai întâi la bărbații cei împodobiți cu cinstea preoțească, apoi și la femeile și fecioarele cele sfințite lui Dumnezeu, spintecându-le pântecele, le-au umplut cu orz și le-au aruncat la porci spre mâncare. O muncire fără de omenie ca aceea au făcut. Deci, sfinților mucenici li s-au pregătit cununile biruinței în împărăția lui Hristos, iar muncitorilor veșnică muncă în iad, care îi va apuca pe ei cu răsplătirea dreaptă a adevăratului Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine slavă, în veci. Amin." 
 
 Troparul Sfinților Mucenici Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul. VIDEO: