ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 31 ianuarie. 

Sfântul Chir era din Alexandria și a trăit în vremea lui Dioclețian (284-305), fiind medic și în taină păstrând credința în Hristos. Ajungând în Arabia, din cauza persecuțiilor anticreștine, s-a dedicat vieții monahale și a ajuns vestit pentru iscusința în vindecarea bolilor, atât trupești, cât și sufletești. 

Sfântul Ioan, originar din Edesa, auzind de faima Sfântului Chir, a plecat din cetate și a devenit ucenicul "doctorului fără de arginți". Mergeau împreună în sate și orașe propovăduind Evanghelia și vindecându-i pe bolnavi, fără să ceară plată pentru ostenelile lor.

Atunci când o femeie creștină, Anastasia, a fost prinsă de autorități, împreună cu fiicele sale, Teoctista, Teodosia și Eudoxia, și silită să se lepede de credința creștină, Chir și Ioan au mers în temniță pentru a le încuraja pe mărturisitoare. Au fost ei însăși arestați, aduși la judecată și condamnați. Au primit mucenicia prin tăierea capetelor în ziua de 31 ianuarie (sursa: vol. "Viețile Sfinților").