ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 25 noiembrie 2018 a fost sfințită Catedrala Națională, cu hram principal înălțarea Domnului/Ziua Eroilor și hram secundar Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, cu o săptămână înainte de marcarea Centenarului Marii Uniri, unitate națională înfăptuită prin sacrificiul eroilor ce au luptat în Războiul de Independență și Primul Război Mondial. 

La sfințirea Catedralei Naționale, acest monument reprezentativ care cinstește memoria eroilor Patriei, au fost prezenți la sfârșitul lunii noiembrie un număr mare de români, sosiți în mod organizat din parohiile de pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române, dar și participanți veniți pe cont propriu sau simpli locuitori ai Capitalei.

Luni, 15 aprilie 2019, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au dat publicității statistica exactă a credincioșilor care au participat organizat la sfințirea Catedralei Naționale.

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a centralizat situația credincioșilor care au fost prezenți la evenimentul sfințirii Catedralei Naționale, cu precizarea parohiilor din care aceștia au venit și a preoților care au coordonat grupurile de pelerini, informează agenția de știri Basilica.

Astfel, numărul pelerinilor care s-au închinat în Altarul Catedralei Naționale, în perioada 25 noiembrie – 2 decembrie 2018 a fost aproximativ 150.000 persoane, conform estimărilor Jandarmeriei Române.

Numărul de credincioși care au fost prezenți, în grupuri organizate, la Sfințirea Catedralei Naționale (25 noiembrie): 47.320 pelerini, iar numărul total de credincioși prezenți în ziua sfințirii: aproximativ 55.000 pelerini.

Credincioșii care s-au deplasat în grupuri organizate pentru a lua parte la evenimentul sfințirii Catedralei Naționale au venit din 2.251 de instituții de cult sau de învățământ din țară și din străinătate și au fost conduși de 1.837 de clerici sau însoțitori de grup.

Alte peste 7.700 de persoane au participat la această solemnitate pe cont propriu.

Documentul conținând situația integrală a pelerinilor veniți din eparhii (în mod organizat) poate fi consultat aici.