ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compozitorul Adrian Enescu, care a semnat muzică de film și teatru timp de patru decenii, a murit la vârsta de 68 de ani, informează News.ro.

Compozitorul, orchestratorul și instrumentistul Adrian Enescu, cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film și de teatru, a murit, vineri, la vârsta de 68 de ani.

Adrian Enescu s-a născut pe 31 martie 1948, la București. A studiat la secția Compoziție a Conservatorului de Muzică ”Ciprian Porumbescu”, iar din 1977 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, după prima sa apariție discografică, din 1975, în calitate de orchestrator.

De-a lungul carierei sale de patru decenii, Adrian Enescu a primit 20 de trofee oferite de Uniunea Cineaștilor din România și 15 premii din partea Uniunii Compozitorilor din România. A primit medalia Meritul Cultural Clasa I oferită de Presedinția României, premiul pentru întreaga activitate la Festivalul de Film TIFF 2013 și premiul ”George Enescu” oferit de Academia Româna în 2014, potrivit site-ului societateamuzicală.ro.

”Arta compoziției este pentru mine o mare pasiune. Condiția de creator de muzică a fost cheia cu care am deschis multe uși și modul meu de supraviețuire. Pentru mine muzica este cea mai frumoasă și complexă artă. Pot să ascult muzică la infinit”, spunea compozitorul.

Compozițiile sale au fost înregistrate pe 14 albume.

Adrian Enescu a scris muzică pentru 65 de filme, muzică pentru spectacole de teatru, dar și jazz și electronică.

”Multe spectacole ar fi fost altfel, iar altele nu ar fi existat fără Adrian Enescu. Succesele unor regizori sau cântăreti ar fi fost poate mai puțin răsunătoare”, a fost mesajul publicat pe pagina oficială de Facebook a Teatrului Bulandra.

Adrian Enescu a colaborat cu numeroase instituții de spectacole din Europa și Statele Unite și a compus muzică pentru regizori ca Dan Pița, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu și Alexandru Darie, dar și pentru soliste ca Loredana Groza și Silvia Dumitrescu.

Pentru Loredana Groza a compus și produs albumele ”Bună seara, iubite”, "Un buchet de trandafiri” și "Diva inamorata”.

A orchestrat proiectul ”Enigma” a lui Michael Crețu și a scris muzica unor filme precum "Profetul, aurul si ardelenii”, "Artista, dolarii si ardelenii”, "Pruncul, petrolul si ardelenii”, "Faleze pe nisip”, "Noi, cei din linia intai”, "Ciuleandra”, "Mircea”, "Pas in doi” și "Hotel de lux”.

A fost căsătorit cu actrița Adina Popescu.