ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primim la redacție și difuzăm textul academicianului Sorin Dumitrescu, legat de situația de la Muzeul Țăranului Român ( MȚR).

Cine ne vrea etrusci?/2

Motto : ,,Ce face poporul  român este mai puțin important decât faptul că ESTE pe lume". Petre Țuțea
 

Un alt mod de a ,,etrusciza" un popor de oameni, de a-l scoate rapid din lume și de a-l arunca în neființă, atunci când încă este în viaţă, poate fi imediat realizat redistribuindu-i valorile  sub forma artizanală  a gadjeturilor folclorice kitsch, ieftine, gustoase și jubilante.
 
Este cocoașa Muzeului Țăranului Român și una din nerușinările a cărei simplă existenţă acuză întreaga Românie. În vreme ce fața fercheșă a M. Ț. R-ului – cea  dinspre ,,Kiseleff” – este abia -abia frecventată de public, cocoașa lui, crescută urât și imund în dosul clădirii, direct pe șira spinării prestigioasei instituții muzeale europene - vizibilă, har Domnului, doar dinspre ,,1 Mai"- este asediată sistematic de o maree de negustori ambulanți și de cetățeni abulici, majoritatea cu grătarele lor... Generoasele spații exterioare ale muzeului sunt astăzi iarmaroace de podoabe, acadele și troace de tot felul, toate neapărat cu izul ,,tradiţiei"! 
 
De pe ,,surse", gurile rele zic că bietul muzeu reușește să existe numai şi numai grație acestui imens obor inform. Aceleași guri mai zic , că  M.Ț.R-ul ar pierii ! fără această ,,negustorie muzeală" care, la mai bine de 25 de ani de la decesul ,, mult stimatului și mult iubitului", continuă să urmeaze cu evlavie prețioasele sale indicații privind eficienţa economică a  ,,muncii productive" ? ! Ca urmare, tot ele zic, că ceea ce numesc batjocoritorii ,,cocoașă", ar fi de fapt un miraculos model muzeal de ,,muncă productivă”, care produce zăngănind bani folositori, pentru foloase cuvenite !
 
Desigur, bârfele gurilor rele nu privesc câtuși de puțin competențele DNA-ului ; în schimb vizează pe toți mișeii care, într-un fel sau altul, au contribuit la propulsarea în fruntea M.Ț.R-ului a unui manager repetent la capitolul cultură spirituală. O fi sau nu o fi adevărat, cert este că de la dispariția lui Horia Bernea și până în clipa de fată, M.T.R-ul a decăzut periculos, până în preajma limitei dintre existent și inexistent.  Adică enorm. Atrag atenţia că actualul manager ignoră faptul că răspunde de starea şi mersul singurei  instituțiii care deține codul identitar al românilor, fără de care rămânem toți de izbeliște, ca şi rași de pe fața pământului, mai rău ca etruscii.
 Oare de unde ne vine şi unde ne poate duce pacostea acestui inept talcioc țărănesc ? 

Domnilor,
fericitul manager al unui muzeu cu un patrimoniu adulat în cor de toți străinii, dar care refuză, nu poate sau, pur și simplu, îi este lene să ,,interacționeze" cu bogatele căi ale diplomației culturale sau cu distinsele loji muzeale ale civilizaţiei şi culturii universale, toate, fără excepţie, receptive la geniul unic al creativității țăranului român, se impune de la sine urgent schimbat.  La Mogoşoaia, cu chiu cu vai, revirimentul pare să fi început. 
S-ar cuveni s-o ia din loc şi la M.Ţ.R !