ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O sesiune științifică dedicată împlinirii a cinci sute ani de existență a bisericii Mănăstirii Argeșului s-a desfășurat în 3 iulie 2017 la Academia Română.

Evenimentul a fost deschis de președintele instituției, Academicianul Ionel Valentin  Vlad, care a evidențiat legăturile existente între monumentul ctitorit de Sfântul Neagoe Vodă Basarab și Academia Română, potrivit basilica.ro.

Academicianul a subliniat că lăcașul de cult este un monument de mare valoare istorică, religioasă și arhitecturală și a stat de-a lungul anilor în atenția Academiei Române, noteaza Radio Trinitas.

A urmat mesajul inaugural al Patriarhului Daniel, prezentat de Pr. Cons. patriarhal Florin Șerbănescu, din care redăm un fragment.

„Timp de 500 de ani, biserica Mănăstirii Curtea de Argeș, devenită mai recent (2009) Catedrală arhiepiscopală, a dăinuit, ca o «poartă a cerului», așezată «pe un picior de plai», ca «o gură de rai», deși a trecut prin multe încercări și greutăți.

Fiind o corabie a mântuirii care a străbătut valurile adesea învolburate ale istoriei, această biserică rămâne permanent un simbol major al credinței și spiritualității, al creativității și demnității poporului român. Să o prețuim ca pe o carte de identitate a sufletului românesc!”


Prezent la eveniment, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a vorbit despre suferințele și biruințele Catedralei de la Curtea de Argeș de-a lungul celor cinci secole.

„Catedrala Sfântul Neagoe Basarab timp de cinci secole stă ca o împărăteasă deasupra trecerii oamenilor și a vremurilor de toate felurile. Domnul Dumnezeu a vegheat, și Îi mulțumim din toată inima, și a salvat ceea ce I-a fost consacrat Lui și neamului românesc,” a spus ierarhul.

O altă prelegere a mai fost susținută de Academicianul Răzvan Teodorescu care a apreciat rolul de reper cultural și model dinastic al locașului de cult de la Curtea de Argeș.

„Devenită reper cultural, este unicul monument românesc intrat în poezia populară și probabil unul dintre cele mai cercetate lăcașuri de cult de la noi. Este un simbol pentru românitatea și europenitatea civilizației noastre.”

Au mai luat cuvântul Acad. Sabina Ispas, Prof. univ. dr. Dan Zamfirescu, Dr. Ioana Gabriela Duicu, Dr. Raluca Iosipescu, Dr. Sergiu Iosipescu, Prof. ing. Nicolae Noica și Emanuel Bădescu.

La Biblioteca Academiei Române a avut loc apoi vernisajul unei expoziții dedicate aceleiași aniversări, în care au fost prezentate desene, gravuri, documente istorice, manuscrise și fotografii tematice din colecțiile Bibliotecii.