ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul "Vasile Pârvan"  găzduiește în perioada 5 martie - 23 aprilie 2017 cea mai mare și valoroasă expoziție organizată în România, în ultimele decenii, informează instituția într-un comunicat de presă.

„Niciodată nu au mai fost adunate la un loc atât de multe și valoroase bunuri de patrimoniu. Este vorba de peste 1000 de piese clasate în tezaur, provenite de la nu mai puțin de 32 de muzee din țară. Inițiativa organizării acestei importante expoziții a aparținut Muzeului Național de Istorie a României, care în anul 2013 a demarat acest extraordinar proiect, cu dorința declarată de a face cât mai cunoscute multitudinea de piese din metale prețioase, descoperite de specialiști în ultimele două veacuri. 

Din rândul acestor valori putem enumera tezaurele de la: Pietroasele - județul Buzău (Cloșca cu puii de aur), Grădiștea Muncelului - județul Hunedoara (brățările dacice), Bunești Averești - județul Vaslui (diadema), Ostrovul Mare și Hinova - județul Mehedinți, Cucuteni Băiceni - județul Iași, Agighidol - județul Tulcea, Peretu - județul Teleorman, Sâncrăieni - județul Harghita, Constanța (Tomis), Histria, Hârșova - județul Constanța, Apahida, Cluj Someșeni - județul Cluj, Cugir, Blaj - județul Alba, etc. Practic, expoziția acoperă, prin intermediul pieselor prezentate, aproximativ 6000 de ani de istorie din acest areal geografic, respectiv din neolitic până în perioada antichității târzii.

La acest regal muzeografic este parte și Muzeul "Vasile Pârvan" cu obiecte de aur și argint, descoperite în urma cercetărilor din așezarea și necropola de sec IV p. Chr. de la Bârlad - Valea Seacă, cel mai mare sit cercetat în Europa, aparținând culturii Sântana de Mureș - Cernjachov.

Instituția bârlădeană va fi cea de-a 16-a, din România, care are onoarea de a găzdui acest amplu și valoroas eveniment, fiind muzeul din orașul cel mai mic în care expoziția va poposi, de asemenea fiind singurul care nu se află într-o reședință de județ. Acest lucru reprezentând implicit și o recunoaștere a ceea ce s-a întâmplat în această instituție în cei peste 100 de ani de existență, perioadă în care prin cercetările și descoperirile realizate a contribuit substanțial la dezvoltarea patrimoniului istoric și a științei românești.

Vernisajul expoziției este programat pentru duminică 5 martie, ora 11.00, la sediul central al Muzeului și își va închide porțile, pentru public, pe data de 23 aprilie a.c. Programul de vizitare este de marți — duminică, între orele 8.00 — 16.00. Toți cei care vor dori să cunoască cele mai reprezentative piese din metale prețioase, practic tezaurul istoric al României, rod a mai multor milenii de evoluție, sunt invitați de a profita de această unică oportunitate prin care toate aceste bunuri sunt stânse într-un singur loc. De această dată la Bârlad. De altfel muzeul bârlădean, probabil va fi penultimul punct din periplul prin țară a acestor inestimabile valori”, sună comunicatul instituției.