ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 11/03/2017 A început conferința „Sfinții închisorilor" în parohia Bunavestire din Corbeanca. Vor vorbi: Vasile Jacques Iamandi, fost deținut politic, Nina Moică, fost deținut politic, Cedry2k, rapper și Ciprian Voicilă, scriitor.

13:20 Acum a luat cuvântul Vasile Jacques Iamandi, fost deținut politic.

„Veți auzi mereu despre martiri și sfinți. Eu vă voi vorbi despre oamenii din celulă, dintre ceilalți, dintre marea majoritate care împreună am suferit și împreună am trecut prin această perioadă. Nu suntem niște oameni excepționali, suntem niște oameni la fel ca voi, dar am avut norocul să ne naștem într-o altă perioadă. Învățătorul din sat te învăța că cine fură azi un bou, mâine fură un bou. Astăzi cine fură un ou merge la pușcărie și cine fură un milion are drumul deschis spre politică. Și cu cât fură mai mult, cu atât e mai mare. Și ne mai învăța ceva, că cine are carte, are parte. Astăzi, ai carte și te duci să culegi căpșuni”, a spus Vasile Jacques Iamandi, fost deținut politic, la începutul discursului. 

13:35 După Vasile Jacques Iamandi, a luat cuvântul și Nina Moică, fost deținut politic

„Am trecut și eu prin închisorile comuniste și vreau să le amintesc tinerilor ca să știe și ei că comuniștii nu au ezitat să aresteze copiii. Am fost arestată la 15 ani și șapte luni, l-au arestat și pe tatăl meu din cauza mea pentru că a fost învinuit că am fost educată greșit în spiritul burghezo-moșeresc. În perioada lui Gheoorghe Gheorghiu Dej tragedia a fost mai mare. După revoluția din Ungaria, arestările au fost masive. Deși nu împlinisem 16 ani, mi-au dat 20 de ani condamnare. Pentru că Dumnezeu a vrut să scăpăm mai repede, am scăpat cu decretul din 1964. A fost greu și vreau să menționez că au fost foarte, foarte multe femei arestate, au fost femei care au născut în închisoare, care nu au știut de copiii lor. Le-au luat copiii și i-au dus în cămine. Pe unii, i-au salvat tații de afară, din libertate. Au fost mame care și-au lăsat copiii acasă, soții și cu soți arestați care și-au lăsat copiii în voia soartei, drame și multe, multe tragedii. Au fost femei care au murit în închisoare, de durere, de suferință. A fost greu. Regimul celular la minori, cum am fost eu, nu diferea cu nimic față de ceilalți. Eu am suferit cumplit mai mult pentru tatăl meu. Abia când am ieșit afară am aflat ce mult a suferit și mama, cum a fost dată afară din casă, cum nu i s-a mai dat de muncă și a fost nevoită să divorțeze ca să primească o muncă de jos. A fost greu, dar  Dumnezeu a vrut să răzbim și să trecem peste toate”, a spus și Nina Moică, fost deținut politic.
 

 

Știre inițială

Fundația Profesor George Manu, împreună cu Parohia Buna Vestire Corbeanca, organizează sâmbătă, 11 martie 2017, ora 12, conferința „Sfinții închisorilor. Modele pentru tinerii vremurilor de azi”.


Invitații vor fi scriitorul Ciprian Voicilă, muzicianul Cedry2k și foști deținuți politici pătimitori ai temnițelor comuniste.

Conferința va avea loc la Biserica Buna Vestire din Corbeanca (Ilfov) și se adresează în principal tinerilor.

Sociolog la Muzeul Țăranului Român, scriitorul buzoian Ciprian Voicilă a publicat diverse articole și eseuri în revistele Dilema Veche, Cultura, Suplimentul de cultură, Observator Cultural, Visul copiilor, Draga Mea, Adevărul literar, Cuvântul, Martor – revista de antropologie editată de Muzeul Țăranului Român, Viața Românească, Sinapsa, Orthograffiti, Axa, Liternet, Metropam. Este autorul volumului „Sfinții de lângă noi. Portrete. Amintiri. Reflecții”, dedicat oamenilor deosebiți pe care i-a întâlnit în perimetrul bisericii.

Cedry2k, „poetul din Berceni”, este un interpret hip-hop crescut în lumea găștilor de cartier și a drogurilor, dar care a descoperit valoarea credinței. Pe numele său real Stelian Crăciun, Cedry2k a lansat în 2014 albumul „Sfinții Închisorilor” vorbind deschis tinerilor despre valori și identitate spirituală.