ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu de la Târgu Jiu va fi reabilitat, a anunțat viceprimarul Adrian Tudor prin intermediul unei rețele de socializare.

Acțiunea, afirmă autoritățile, ar trebui finalizată până la data de 8 septembrie 2018, atunci când se împlinesc 83 de ani de la inaugurarea monumentului.

„Restaurarea Mausoleului este o acțiune dedicată Centenarului Marii Uniri și memoriei eroinei noastre, Ecaterina Teodoroiu”, afirmă viceprimarul Adrian Tudor (foto dreapta).

Acesta afirmă că procesul de realizare a proiectului și de obținere a avizelor a durat aproape un an de zile.

„Realizarea proiectului și obținerea avizelor necesare au durat aproape un an de zile. Echipa care a făcut proiectul de restaurare și intervenție este cea care a realizat proiectul pentru reabilitarea Arcului de Triumf. În curând vom organiza licitația pentru lucrări și sperăm că totul va fi gata până pe 8 septembrie, atunci când se vor împlini 83 de ani de la inaugurare.

Practic, mausoleul se va desface pe bucăți și se va înlocui placa/acoperiș. Se va reface toată structura de rezistență, se va înveli temelia în membrană siliconată și se realizează dren. Foarte important: crucea de bronz de la căpătâiul eroinei noastre va fi repusă acolo de unde a fost dărâmată de comuniști acum câteva zeci de ani.

Vom face și o amenajare peisagistică și iluminat care să pună în valoare monumentul.Este un proiect de care mă ocup personal, acum doi ani fostul primar Florin Cârciumaru desemnându-mă în acest sens”, a declarat pentru ActiveNews, Adrian Tudor.
 
Ecaterina Teodoroiu a plecat la cele veșnice în timpul bătăliei de la de la Varnița și Muncelu pe 22 august 1917. Acțiunea ofensivă a armatei germano-austro-ungare a fost oprită de către armata română, iar în cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent, fiind lovită de două gloanțe în piept. Ultimele ei cuvinte au fost : „Înainte băieți, sunteți cu mine!”

Inițial a fost înmormântată în satul Poieni, din județul Vrancea, dar în iunie 1921 osemintele sale au fost strămutate la Târgu Jiu în mormântul monument din centrul orașului. Monumentul ridicat în cinstea Ecaterinei Teodoriu a fost creat de Milița Petrașcu sub forma unui sarcofag din piatră sculptat în basorelief.

Pe vremea regimului comunist, autoritățile au îndepărtat crucea de la căpătâiul eroinei.