ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cuviosul Alipie Stâlpnicul este pomenit în calendarul creștin ortodox și în calendarul greco-catolic la data de 26 noiembrie. 

Sfântul Alipie Stâlpnicul a trăit în zilele împăratului Eraclie (610-641), în cetatea Adrianopole. Din tinerețe a trăit după poruncile Evangheliei, crescând în deplină înfrânare și necunoscând altă bucurie decât cugetarea neîncetată la Dumnezeu. 

După o vreme, a ales să viețuiască în liniște și singurătate, căutând un loc în care să poată petrece astfel. Găsind acest loc, nu departe de Adrianopole, s-a suit pe un stâlp, dorind să suporte, din râvnă pentru Dumnezeu, zăduful, ploaia și zăpada, grindina și gerul fără de nici un acoperiș. 

S-a făcut astfel, singur și de bună voia sa, mucenic timp cincizeci și trei de ani, pătimind pe stâlp ca și cum ar fi fost răstignit pe cruce. Venea mulțime de norod să asculte de la Sfânt sfaturi de folos și să se tămăduiască de boli. Încă din timpul vieții sale, se făcuse atât de plăcut lui Dumnezeu, încât tot trupul lui era luminat, ca de o lumină cereasca, făcând multe minuni.

A tămăduit prin rugăciunile sale atât bolile sufletești, cât și pe cele trupești. Pentru că multe persoane doreau să viețuiască lângă el, va întemeia două mănăstiri, de o parte și de cealaltă a stâlpului (locul în care se nevoia). O mănăstire era de bărbați și alta de femei, în aceasta din urmă viețuind mama și sora lui, Maria. 

Cu paisprezece ani înainte de a trece la cele veșnice, a fost lovit cu niște răni cumplite la picioare, încât nu era cu putință să mai stea pe ele. A zăcut pe o parte până la moartea sa. Nu a dorit să fie întors de către ucenici pe partea cealaltă, ci a răbdat până la vârsta de 100 de ani.