ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Degradarea sau distrugerea monumentelor și clădirilor istorice ar putea fi asimilate atentatului la siguranța națională. Și pasivitatea autorităților s-ar putea pedepsi.

Sunt propuneri făcute de câțiva senatori liberali. Organizațiile de profil cer extinderea protecției și pentru monumentele istorice de importanță locală, de multe ori ținte ale dezvoltatorilor imobiliari.

Senatorii liberali Puiu Hasotti și Octavian Motoc propun ca orice tentativă sau acțiune care provoacă distrugeri clădirilor, monumentelor istorice și bunurilor de patrimoniu din categoria tezaurelor să fie considerată amenințare la adresa securității naționale.

Organizațiile neguvernamentale atrag atenția că proiectul nu asigură protecție pentru toate clădirile istorice. Ministrul Culturii vrea un pact pentru patrimoniul național, lansat de președintele României și agreat de toate partidele politice.

600 de monumente istorice se pot prăbuși oricând. Aproape 30.000 de construcții se regăsesc pe lista patrimoniului cultural și istoric național, potrivit tvr.ro. Fondurile pentru consolidare și restaurare sunt insuficiente. Iar banii europeni, prea puțin folosiți.

Până anul trecut, monumentele istorice erau scutite de impozit. Noul Cod fiscal lasă aceste facilități în seama autorităților locale.