ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Național Cotroceni în colaborare cu Patriarhia Ortodoxă Română, Biblioteca Sfântului Sinod, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Academiei Române și Muzeul Național de Artă al Romăniei organizează joi, 6 octombrie 2016, orele 18.00, în Spațiile medievale ale muzeului, expoziția: „Sub semnul vulturului bicefal. Cantacuzinii veacului al XVII-lea”.

Expoziția își propune să readucă în atenția publicului una dintre cele mai reprezentative familii nobiliare românești, în perioada cea mai prestigioasă din existența sa. Cantacuzinii, o familie mare și unită, așa cum sunt reprezentați în tablourile votive din principalele lor ctitorii, au avut o deosebită conștiință a originii lor nobile, drept cei "de bun neam", pe care și-au asumat-o și afirmat-o în actele lor politice și culturale. Boieri cultivați, cei șase fiii ai postelnicului Constantin Cantacuzino au fost toți mari dregători, iar Șerban, domn al țării (1678-1688). 

Voievodul Șerban Cantacuzino a zidit unul dintre cele mai reprezentative așezăminte monastice din țară, Mănăstirea Cotroceni, cu a cărei comunitate și ceilalți Cantacuzini au avut raporturi deosebite, devenind a doua necropolă a familiei. Prin reședințele și ctitoriile lor, Cantacuzinii au fost inițiatorii și promotorii unui nou stil în arta și arhitectura românească, cel brâncovenesc, au adus stabilitate internă țării și s-au dovedit abili diplomați în tratativele cu reprezentanții Marilor Puteri din zonă; au acționat pentru introducerea limbii române în cult, prin cărțile tipărite de ei, au organizat învățământul superior și au susținut Biserica Ortodoxă, prin ctitoriile și donațiile lor. 

În cadrul expoziției vor fi prezentate manuscrise și cărți, scrise sau tipărite din inițiativa și cu susținerea financiară a Cantacuzinilor, precum Evanghelia (1682), Apostolul (1683), Bibliile de la  Veneția (1687) și București (1688), Antologhionul (1705), Octoihul (1706),  sau care au făcut parte din importanta bibliotecă a marelui umanist român, stolnicul Constantin  Cantacuzino, unele imprimate în Occident, în secolele XVI-XVII; hrisoave emise de cei doi domni din familie, Șerban Cantacuzino și Ștefan Cantacuzino, semnificative prin conținut, dar și prin decorația cu cerneală de aur; argintărie de cult, dăruită de Șerban Cantacuzino mănăstirii Cotroceni.   
 
Expoziția „Sub semnul vulturului bicefal. Cantacuzinii veacului al XVII-lea” organizată de Muzeul Național Cotroceni cu prilejul aniversării a 25 de ani de existență în cultura românească, ilustrează faptul că prin inițiativele și împlinirile familiei Cantacuzino în plan cultural, spiritual și politic, societatea românească a manifestat o deosebită deschidere față de cultura occidentală. 

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 6 octombrie 2016 – 8 ianuarie 2017, și va putea fi vizitată de marți până duminică între orele 9.30 – 17.30

Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România Internațional, Radio România București FM, TVR Internațional, Agenția Națională de Presă Agerpres, Onlinegallery.ro, HYPTV, Diplomat Club, Vacanțe la țară, Traveller Magazin, ArtOut, Fundația Culturală "Magazin Istoric", Historia, Asociația Redescoperă Istoria, Q Magazine.