ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monica Roșu a fost ani la rând ambasador al României peste hotare și a purtat cu mândrie tricolorul acolo unde a concurat. 

Și-a început carieră în gimnastică încă de la 9 ani, când a participat la primul turneu internațional. În anul 2001, Monica Roșu a concurat în Olanda și Slovacia, iar un an mai târziu a făcut parte din echipa României la Campionatele Europene pentru Juniori, câștigând medaliile de bronz la sărituri și sol. În 2003 a luat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Anaheim (SUA), în 2004, la Jocurile Olimpice de vara din Atena, a câștigat medalia de aur în finalele pe aparate, iar la Campionatele Europene de Gimnastică (Amsterdam) - medalia de aur la sărituri. 

În prezent, Monica Roșu s-a dedicat televiziunii și prezintă știrile sportive la TVR2. Și, de fiecare dată când are ocazia, multipla campioană olimpică la gimnastică promovează portul tradițional, declarându-se îndrăgostită de ia românească!

„Aș purta ie oricând, în orice moment al zilei, atât de mult iubesc ia românească! Sunt îndrăgostită de ii, așa cum sunt îndrăgostită de sport, de gimnastică, și atunci când port ie simt cu adevărat că sunt româncă! Mi-am dat seama că noi, româncele, avem un lucru cu o valoare inestimabilă, transmis cu mândrie din generație în generație, și acesta este reprezentat de IA românescă!”, mărturisește Monica Roșu. 
 

Fosta gimnastă a acceptat provocarea celor de la „Flori de IE”, de a realiza o ședință foto chiar în sala de sport. „Floare de Camelie”, ia purtată de Monica Roșu, este un model inspirat după o ie veche de peste 80 de ani.

„Este o ie cusută în întregime manual, cu migală și pasiune, cu fir de bumbac sau cu fir de mătase”, declară Cristina Chiriac, fondator „Flori de IE”. 
 

Modelele promovate de „Flori de IE” „sunt inspirate din artă românească tradițională, din iile românești de odinioară, îmbinate cu detaliile prezentului și ale modei actuale, pentru a readuce la lumină valorile neamului românesc”, spune Cristina Chiriac. „Flori de IE încearcă să conserve și să transmită mai departe ceea ce specialiștii în tradiția noastră populară numesc însemne magice cusute cu grijă, care au menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele. Ia românescă reprezintă, în acest moment, cel mai bun ambasador al valorilor românești, crează punți și unește inimi, aduce speranță în suflete.”