ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marele actor de teatru și film Marin Moraru s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani, la Spitalul Elias din Capitală, duminică după-amiază. Artistul era internat în spital din 10 august.

”Nu mi-e frică de moarte, ci de pragul acela. (…) Nu mi-e frică decât de o boală urâtă, care nu se mai termină. Sunt curios să văd ce e dincolo, pentru că sunt sigur că dincolo este cunoașterea totală și nemărginirea”, a declarat la un moment dat Marin Moraru.

Moraru a fost unul dintre cei mai discreți actori și a refuzat cu îndârjire să vorbească despre problemele lui de sănătate. La începutul acestui an, când presa a dezvăluit că a ajuns la spital, actorul a negat cu vehemență informația:

„Mă simt bine, toate sunt bune. Nu e adevărat că am fost bolnav, a fost o minciună gogonată. Mi-e scârbă de treaba asta”, a spus Moraru, potrivit B1.ro.

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937 în București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale” în 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiță Dandanache din piesa O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale.

După absolvirea facultății, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) și la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” (1971-1974).

După o perioadă în care a predat în calitate de conferențiar universitar la I.A.T.C. București (1974-1980), s-a reîntors în anul 1980 la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, acolo unde a fost actor câțiva ani. Din anul 2002 era societar de onoare al Teatrului Național din București. În ultimul an nu a mai vrut să joace în nici o piesă.

Câteva spectacole de teatru mai importante:

Troilus și Cresida de W. Shakespeare

D'ale carnavalului de I.L. Caragiale

Nepotul lui Rameau de Diderot

Leonce și Lenav de G. Buchner

O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale

Romulus cel Mare de Friedrich Dürrenmatt


Câteva dintre filmele de referință:

Felix și Otilia (1972) - dublaj de voce Costache Giurgiuveanu

Filip cel Bun (1974)

Actorul și sălbaticii (1975) - majordomul Vasile

Concurs (1982)

Ringul (1984) - Tom

Cuibul de viespi (1986)