ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Baritonul Dan Iordăchescu, una dintre cele mai importante și renumite voci ale operei românești, a murit duminică, la vârsta de 85 de ani. 

Trupul neînsuflețit al lui Dan Iordăchescu va fi depus în foaierul Operei Naționale București, marți, 1 septembrie 2015, între orele 15.00-16.30, iar funeraliile vor avea loc miercuri, 2 septembrie 2015, la ora 12.00, la Cimitirul Bellu din Capitală.

Dan Iordăchescu s-a născut la 2 iunie 1930, la Vânju Mare, județul Mehedinți. A urmat Facultatea de Teatru din Iași (1948-1949), apoi Conservatorul de Muzică ''Ciprian Porumbescu'' din București (1952-1956), fiind îndrumat de nume mari ale pedagogiei de canto românești: Constantin Stroescu, Petre Ștefănescu Goangă, regizorii Jean Rânzescu, Panait V. Cottescu și dirijorul Jean Bobescu.

Și-a continuat studiile de canto la Salzburg (Mozarteum, 1956), la Paris (1958-1960) și la Roma (1960). Ulterior, și-a desfășurat activitatea la Ansamblul C.C.S. și la Ansamblul S.P.C. (Sfatul Popular al Capitalei), unde a înființat personal stagiunea de spectacole și concerte de operă. A continuat apoi ca prim-solist al Operei Române din București (1956-1988). Printre rolurile care l-au consacrat la Opera Națională București se numără: "Don Giovanni" din opera cu același nume de Wolfgang Amadeus Mozart, Germont din "La Traviata" de Giuseppe Verdi, Renato din "Bal mascat" de același compozitor, Malatesta din "Don Pasquale" de Gaetano Donizetti, conform site-ului www.daniordachescu.ro.

Între 1978-1988 a fost și prim-solist al Filarmonicii de Stat ''George Enescu''. Din 1979, a susținut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Filipine, Grecia, Turcia (a locuit 6 ani și jumătate la Istanbul) și România. A fost profesor universitar la Academia de Muzică din București. Din 1993 a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. A cântat, pe parcursul prodigioasei sale cariere, pentru milioane de oameni.
A fost numit de presa internațională ''cea mai bună voce de bariton din lume'' (1975) și ''cel mai mare cântăreț mozartian''.
 
Nu doar prin intermediul radioului și al numeroaselor sale înregistrări, dar și live, străbătând țara, dar și lumea. În cele 262 de turnee întreprinse, a fost prezent pe cele mai importante scene lirice din 331 de orașe, 61 de capitale și 86 de metropole din întreaga lume. I-a avut parteneri pe Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Mario del Monaco, Montserrat Caballe, Renata Scotto, Virginia Zeani și mulți alți mari artiști, stându-le alături cu strălucire, prin inteligența interpretativă, talent și pasiune.

Marele bariton a fost aniversat, în 2014, la sărbătorirea vârstei de 84 de ani de viață și 61 de ani de muzică lirică, printr-un concert care a avut loc la Opera Națională București, soliste fiind soprana Irina Iordăchescu și mezzosoprana Cristina Iordăchescu Iordache, fiicele artistului, cu participarea baritonilor Iordache Basilic și Odin Ciociea.