ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marian Munteanu a vorbit din nou despre Petre Ţuţea, definindu-l ca pe "expresia desăvârşită a patriotismului competent." Invitat de Rareş Bogdan la Realitatea TV, fostul lider al Pieţei Universităţii a afirmat că românii sunt victima unui război pishologic. Iată mai jos câteva dintre ideile exprimate de Marian Munteanu:

- Anii 90 erau ca după război. România ieşea secătuită, dar cu un mare coeficient de speranţă, nu întotdeauna şi îndreptăţită. Ceea ce a fost evident foarte repede, elitele nu au fost capabile de construcţie. Liderii au ridicat un stat încropit, cu instituţii care funcţionează prost.

- La noi nu a existat energie suficientă la nivel decizional pentru o construcţie serioasă. Întrebarea care se pune acum este dacă după două decenii oamenii care au ajuns la maturitate vor înţelege că trebuie să se apuce de treabă. 

- Petre Ţuţea e un exponent, un model pentru ce înseamnă o implicare serioasă în treburile cetăţii. Expresia desăvârşită a patriotismului competent, aşa îl defineşte Marian Munteanu pe Petre Ţuţea. A fost un om care şi-a construit cariera pe cunoaştere, seriozitate şi multă muncă. Oamenii din generaţia lui Ţuţea s-au pregătit enorm şi şi-au asumat responsabilităţi.

- Am rămas pe lângă Petre Ţuţea, îl scoteam la plimbare în Cişmigiu şi aveam lungi discuţii. Practic, am făcut o a doua facultate.După ce a ieşit din închisoare îşi continua munca din prima parte a vieţii. Trebuie să avem acest model, ţinând cont însă că sunt contexte diferite. O ţară, un popor trebuie să beneficieze de implicarea oamenilor valoroşi. Ţuţea nu a fost om politic în adevăratul sens al cuvântului. Era practic un tehnocrat, avea opţiuni politico-filosofice, dar nu era un om de partid. A participat foarte bine la construcţia statului român.

- Cum să guvernezi astăzi? Daca îi iei un pic la scuturat pe politicieni, cu cine să guvernezi? Oameni ca Petre Ţuţea, Mircea Vulcănescu ş.a. au rezultate.

- Legea anti-legionară e o prostie, o tâmpenie. Trebuie o lege care să ne apere de excese extremiste, asta da. Dar ce ai cu Ţuţea, cu Vulcănescu? Poate trebuie scos şi Vlad Ţepeş, că era extremist, a omorât zeci de mii de oameni.

- După primul război mondial, şi atunci erau probleme grave. Manifestul revoluţiei naţionale al lui Petre Ţuţea e un text de manual, care trebuie citit de multe ori. 

- România de acum nu are creiere, inteligenţă? Nu producem nimic pentru că nu vrem. Unde sunt maşinile ARO? Ar fi minunate şi pentru agricultori. Avem o administraţie complet incompetentă şi dezinteresată. Dacă ar fi voinţă politică şi un minimum de inteligenţă, ar fi multe posibile, că bani sunt, slavă Domnului!

- În România nu se va schimba nimic niciodată decât dacă oamenii valoroşi se vor organiza şi vor lucra împreună. Adunaţi-vă în jurul lucrurilor semnificative, cu adevărat importante şi încetaţi cu văicăreala! Românii sunt victimele unui război psihologic: Mai bine mergeţi la biserică şi aprindeţi o lumânare.

- Ni se spune adesea că suntem hoţi, că nu suntem buni de nimic. Sunt cam multe lucruri de genul ăsta spuse. E o cohortă de denigratori.