ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Alba Iulia a fost inaugurat un nou muzeu de artă religioasă din România.

Complexul muzeal se numește Museikon și a fost realizat printr-un proiect de aproape 10 milioane de lei finanțat în cea mai mare parte de Guvernul Norvegiei.

roiectul Museikon a prevăzut conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, restaurarea a 52 icoane clasate din care 49 de icoane de fond, 3 icoane de tezaur și restaurarea a 15 cărți românești vechi cu scopul de a face parte din expoziția permanentă, clasarea a peste 2.500 bunuri culturale și digitizarea întregii colecții.

Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară, impresionantă cantitativ (peste 5600 de piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane și cărți din secolele XVIII-XIX.

Complexul dispune de un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă și o bibliotecă de specialitate conținând circa 2.000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate.

În România funcționează peste 300 de muzee și colecții bisericești muzeale aflate în centre și catedrale eparhiale, mănăstiri sau chiar biserici parohiale.