ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se întâmplă în Ocnele Mari, unde primarul a luat de la localnici obiecte de patrimoniu sustrase din situl de la Buridava și le-a expus cu mândrie în muzeul local. Astăzi, cu toții au aflat de la polițiști că au încălcat legea.

Doi localnici din Ocnele Mari au intrat în situl arheologic si au adunat toate obiectele de valoare pe care le-au găsit. Apoi, le-au donat primarului, care le-a expus în Muzeul Buridava, deschis chiar de el. Situl arheologic Buridava nu este păzit, așa că oricine poate face săpături acolo.

"Le trebuia și autorizație. Probabil că trebuia, nu știu eu cum sunt treburile, și au folosit aceste aparate, la mine au venit cu dezinvoltură, le-am luat, am făcut documente. Am primit vreo 150 de piese, fibule, parantine, inele, monezi, niște clopoței", spune Petre Iordache, primarul Ocnele Mari, potrivit digi24.ro.

După un an de când a primit obiectele, edilul s-a trezit cu poliția la ușă. Cele 150 de piese au fost confiscate, iar primarul și cei doi localnici au fost audiați.

„Se ducea lumea pur și simplu. Fără pază, fără nimic, Au făcut săpături așa. Au făcut chiar aici, lângă baraj. Nu-i intreba nimeni de nimic? Ceva deosebit de rușinos. Nu e bine. Nu e bine ce au făcut”, spun oamenii.

Cei doi localnici sunt acuzați de furt, folosirea ilegală a detectoarelor de metale și de săpături arheologice fără drept. Deocamdată, primarul nu a fost pus sub acuzare. Muzeul Buridava a costat 40 de mii de lei si a fost inaugurat anul trecut.