ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O statuie a Reginei Maria a tuturor românilor va fi amplasată la Chișinău în curtea Liceului „Gheorghe Asachi”, instituție care a purtat numele reginei Marii Uniri până la momentul răpirii Basarabiei de către URSS în Al Doilea Război Mondial. Monumentul de 6 metri înălțime va consta dintr-un postament din piatră de Cosăuți și statuia din bronz, valoarea estimativă fiind de 45.000 de euro. Pentru ca acesta să fie înălțat până pe 15 octombrie, când se împlinește centenarul încoronării Familiei Regale ca suverană peste toate teritoriile locuite de români, este nevoie de sprijinul tuturor patrioților. Donațiile se pot face în contul Asociației MONUMENTUM conduse de avocatul Iulian Rusanovschi, care a și inițiat întregul proiect.

„Facem apel la toți oamenii de bună credință să susțină campania de edificare a statuii Reginei Maria din Chișinău. Monumentul va fi amplasat în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” - instituție care a purtat numele Reginei Maria în perioada interbelică. Edificarea operei în bronz va costa 45.000 euro si va fi formată din postament de piatră de Cosăuți (2 m înălțime) și statuia Reginei (4 m înălține). Monumentul este edificat în contextul aniversării Centenarului încoronării Familiei Regale la Alba Iulia - 15.10.1922.

Persoanele care sunt dispuse să susțină această inițiativă (aprobată prin Decizia Consiliului Municipal nr. 8/16 din 12 octombrie 2021 și Hotărârea de Guvern nr. 150 din 09.03.2022) pot dona orice sume de bani la contul bancar indicat mai jos. De asemenea, sunt binevenite și donațiile de materiale de construcție (beton pentru fundație, transportul pietrei din cariera de la Cosăuți, macara, bronz etc.) Pentru orice detalii ne puteți scrie la adresa de mail aomonumentum@gmail.com sau să ne contactați la numărul de telefon 079444462.

Asociația Obștească MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11

IBAN - MD73 ML00 0000 0225 1434 2027
 
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala Ștefan cel Mare”, a scris avocatul Iulian Rusanovschi, marți, pe Facebook. (articolul continuă dedesubt)
 

Cu exact o săptămână în urmă, reprezentantul Asociației MONUMENTUM îi anunța pe sculptorii ale căror proiecte au ajuns finaliste, fiind selectat spre realizare cel care a obținut locul 1. 

„Comisia de evaluare a ofertelor prezentate pentru alegerea sculptorului care va realiza statuia Reginei Maria în or. Chișinău a luat următoarea decizie:

Locul 1 - oferta sculptorului Veacesav Jiglitchi (45.000€)

Locul 2 - oferta sculptorului Cristian Crestincov - (184.000€)
 
Locul 3 - oferta sculptorului Iuri Terehov (54.000€)
 
În zilele următoare asociația Monumentum va negocia prețul cu sculptorul care a luat premiul întâi, și dacă va fi semnat contractul de realizare a operei, se va trece la etapa obținerii avizului CMFP.

Premiul întâi a fost acordat pentru lucrarea care reprezintă imaginea cea mai fidela a Reginei Maria din ziua încoronării. Oferta sculptorului Grigore Bat a fost declasificată din cauza faptului ca dosarul sau a fost incomplet”, a scris Iulian Rusanovschi la 26 aprilie pe Facebook. (articolul continuă dedesubt)
 

Pe 21 aprilie fuseseră prezentate și analizate cele 4 proiecte propuse de sculptori.

„Astăzi au avut loc lucrările Comisiei de evaluare a ofertelor pentru selectarea autorului statuii Reginei Maria. In total au fost depuse și examinate 4 oferte anonime. Rezultatele evaluării de astăzi (primele 3 premii nominale) vor fi publicate pe 25 Aprilie 2022”, scria av. Iulian Rusanovschi la acea dată. (articolul continuă dedesubt)
 

Știrea respectivă a fost preluată și de TVR Moldova. (articolul continuă dedesubt) VIDEO 


Monumentul dedicat Regiei Maria a Românei, care se va construi în centrul Chișinăului, este tot mai aproape de realizare. Astăzi au fost prezentate unei comisii de experți schițele de proiect ale monumentului. Specialiștii au la dispoziție 5 zile să aleagă autorul lucrării dintre cei patru sculptori participanți la concurs.

Membrii juriului au examinat ofertele celor patru sculptori, ce vor rămâne sub anonimat până la anunțarea câștigătorului. Dintre variantele expuse, va fi aleasă cea care va corespunde cel mai mult criteriilor împuse.

„Noi credem că în primul rând când vorbim din regină trebuie să domine acele simboluri ale regalității, coroana, clasa regală. Am așteptat în primul rând mai multe oferte, dar avem doar patru, unele mai reușite alte mai puțin reușite”, a precizat istoricul Ion Negrei, președintele juriului.

După ce va fi anunțat câștigătorul urmează negociarea prețului. Este necesar și avizul de la Ministerul Culturii. Costul proiectului ar putea fi și de câteva zeci de mii de euro, bani ce ar urma să fie strânși din donații.

„Aș vrea să îndemn toți oamenii de bună credință care posibilitatea să se susțină financiar, să ni se alăture nouă. Este vorba de Asociația MONUMENTUM. Noi ne propunem ca această statuie să o inagurăm cât de curând posibil”, a subliniat inițiatorul ambițiosului demers, avocatul Iulian Rusanovschi.

Monumentul Reginei Maria ar urma sa fie ridicat în curtea Liceului „Gheorghe Asachi”, din Chișinău, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Basarabia, care a purtat în perioada interbelică numele reginei Marii Uniri. (articolul continuă dedesubt)
 

Statuia va avea patru metri și va fi turnată din bronz pe un postament, de doi metri înălțime, din piatră de Cosăuți. 

Regina Maria este o personalitate de excepție a istoriei naționale. Ea a avut un rol crucial în destinul și evoluția României tuturor românilor. O adevărată mamă a răniților de pe frontul Primului Război Mondial, ea a lăsat coroana deoparte și a îmbrăcat voluntar uniforma medicală, pentru a-i îngriji și susține moral pe ostașii români care au apărat idealul Unirii.
 
Imediat după război, și-a luat în serios rolul de suverană și a participat la conferința de pace, ducând o muncă de convingere și o activitate diplomatică acerbă pentru a-i determina pe liderii marilor puteri din epocă să recunoască politic Regatul României Mari. Ea a fost prima regină a regatului tuturor românilor și a fost încoronată în această calitate alături de soțul ei, Regele Ferdinand I, în capitala Marii Uniri, Alba Iulia, la 15 octombrie 1922.
 
Marele merit al regelui Ferdinand este că, din dragoste față de poporul român, și-a călcat pe inimă și pe originile sale germanice atunci când a acceptat intrarea României în Primul Război Mondial alături de Antanta împotriva Germaniei și a Austro-Ungariei pe 15 august 1916, cu scopul de a realiza idealul de secole al dezrobirii Ardealului de sub stăpânirea maghiară. Spre finalul războiului, în mod surprinzător, nu Transilvania a fost prima provincie care s-a unit cu Țara, ci Basarabia, la 27 martie / 9 aprilie 1918, urmată de Bucovina la 15/28 octombrie și, în fine, de românii ardeleni la 1 Decembrie 1918. GALERIE FOTO MAI JOS
 
 
  

Regina Maria Chișinău

Vezi galeria Regina Maria Chișinău