ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul României a respins un amendament care prevedea suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pentru achiziționarea lucrării "Cumințenia pământului” de Constantin Brâncuși.

Amendamentul referitor la suplimentarea cu 5 milioane de lei a bugetului Ministerului Culturii pe anul 2016 pentru achiziționarea operei de artă "Cumințenia pământului" a sculptorului Constantin Brâncuși a fost respins astăzi de plenul reunit al Parlamentului. S-au înregistrat 50 de voturi împotrivă, 45 — pentru și două abțineri, informează Agerpres.
 
Amendamentul, susținut de liberalul Gigel Știrbu, a născut o vie dezbatere sâmbătă în Comisiile reunite pentru buget. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a explicat atunci că, prin lege, instituția pe care o conduce poate exercita dreptul de preempțiune în cazul achiziției unei opere cum este încadrată "Cumințenia pământului", la categoria tezaur, dar în condițiile în care nu are alocați bani pentru acest lucru nu se poate începe o procedură în acest sens.
 
Deși astăzi, la ședința plenului comun al Camerei Deputaților și Senatului și-au înregistrat prezența 307 parlamentari, la momentul la care a fost supus la vot acest amendament în sală erau prezenți aproximativ o sută. Acum, lucrarea se afla in custodia Muzeului National Cotroceni.