ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de credincioşi din satul Derşida, judeţul Sălaj, a pornit, marţi, pe jos, în pelerinaj spre Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, unde se vor aduna zeci de mii de oameni la sărbătoarea Sfintei Maria. Pelerinii sălăjeni respectă o tradiţie de peste 100 ani, iar pe drum se roagă şi cântă pricesne.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, atrage, în fiecare an, de 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, zeci de mii de pelerini, veniţi din întreaga ţară. Un grup de pelerini din satul Derşida, judeţul Sălaj, a pornit deja la drum spre Mănăstirea Nicula, având de parcurs pe jos peste 150 de kilometri, potrivit Mediafax.

"Norodul", cum i se spune grupului, a plecat marţi dimineaţă, fiind petrecut de oamenii din sat, care le-au urat pelerinilor să ajungă cu bine.

"Suntem 22 de pelerini, băieţi şi fete, dar şi oameni mai în vârstă, care am pornit în pelerinaj, pe jos, din Derşida, până la Mănăstirea Nicula, de care ne despart peste 150 de kilometri. Avem în urma noastră un cărăuş cu cai şi căruţă, care ne duce bagajele, iar în faţă avem o cruce, cu o coroană de flori şi un ştergar alb cu flori. «Norodul», cum i se spune grupului, a fost condus de oamenii din sat care au ieşit la porţi şi ne-au făcut cu mâna, adresându-ne urări să ajungem cu bine. Noi îi purtăm în rugăciunile noastre. Marţi a fost sărbătoare la noi în sat", spune organizatorul pelerinajului, educatoarea Codruţa Chiş.

Pe drum, pelerinii se roagă şi cântă pricesne, făcând doar popasuri pentru a lua mesele principale ale zilei, mâncând "din traistă bucate de post" sau la gazde.

"Traseul este prin sate, peste dealuri. Vom înnopta în prima seară în satul Popeni, aproape de Jibou, în şura unei familii, şi vom dormi pe fân, nu în case. Vom pleca miercuri dimineaţă în jur de ora 4.00, după ce vom citi rugăciunile la lumina lanternelor. Apoi o luăm pe sate şi vom ajunge în judeţul Cluj, în satul Pustuţa, unde vom mânca de cină de la oameni, care ne aşteaptă cu o masă la Căminul Cultural. Vom dormi la două case", a subliniat Codruţa Chiş.

Pelerinii din Derşida vor ajunge la Mănăstirea Nicula în cursul nopţii de joi şi se vor ruga la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

"Drumul este mai anevoios când este cald, dar sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Maicii Domnului, să ajungem cu bine. Vom rămâne la mănăstire până duminică dimineaţă, când la ora 4.00, vom porni înapoi spre casă, având aceleaşi opriri ca la dus", precizează organizatorul pelerinajului de la Derşida.