ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum o sută de ani, Dan Dumitru a făcut înconjurul lumii pe jos. A parcurs 100.000 kilometri, un record absolut pentru care a intrat în Guiness Book, iar până astăzi performanța sa a rămas neegalată. În călătoria sa, a traversat 74 de țări și 1.500 de orașe de pe cinci continente. 

Îmbrăcat în costum popular și încălțat în opinici, Dan Dumitru a pornit în 1910 într-o fabuloasă și uimitoare aventură alături de Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu, Paul Pârvu și câinele lor, Harap. Însă Dan Dumitru a fost singurul care a reușit să termine călătoria, șase ani mai târziu. În drumul lor, aventurierii au rupt 497 de perechi de opinci și 28 de costume naționale.

 Aventurile uimitoare colecționate de bravul explorator sunt expuse la Muzeul Județean Buzău. La loc de cinste în cadrul colecției puteți vedea Cartea Recordurilor în care a fost înregistrată performanța exploratorului român, dar și bastonul, costumul său popular, opincile și ștampila de campion mondial. Colecția este concepută interactiv și le oferă ocazia oaspeților să intre în pielea personajelor.

Hora Românească, Călușul, Brâul, Banul Mărăcine și Ciobănașul sunt dansurile pe care cei patru exploratori le-au arătat întregii lumi. Ele sunt acum refăcute întocmai în cadrul colecției. La fel și chipurile celor patru, reconstituite din singura fotografie ce s-a păstrat cu ei din timpul unei reprezentații.

 „În general, ei pentru a se susține financiar mergeau și închiriau o sală de teatru sau de cinema în marile orașe și capitale ale lumii. De multe ori erau rugați de cei din sală să reia acest spectacol. În drumul lor, eroii noștri au avut de înfruntat temperaturi extreme, de la - 40 grade Celsius în Alaska până la + 50 grade Celsius în Sahara”, povestește Mădălina Oprea, muzeograf la Muzeul Județean Buzău, potrivit digi24.ro.

Dansau, recitau poezii naționale, cântau melodii românești și își povesteau uimitoarele peripeții. Au fost primiți cu onoruri la Casa Albă, au fost întâmpinați de președinți de stat și au fost invitați de rajahul din Bombay în palatul său. De multe ori, și primirea mai puțin călduroasă a fost o problemă: de exemplu, în Peru, acolo unde locuiau temuții vânători de capete sau în Australia, acolo unde s-au întâlnit cu populațiile aborigene.

Dan Dumitru a fost singurul care a terminat traseul. Toți tovarășii săi și-au pierdut viața în timpul periculoasei aventuri. Peste tot pe unde a umblat, globetrotter-ul român a fost un adevărat ambasador al țării sale, pe care a iubit-o enorm.

Colecția de la Muzeul Județean Buzău poate fi vizitată de marți până duminică, între 10.00 și 18.00. Un bilet întreg pentru expoziție costă 4 lei, pentru elevi și studenți - doar 1 leu.