ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 39 de ani de la dispariția lui Toma Caragiu, TVR Internațional programează, în perioada 19-21 februarie, difuzarea mai multor filme în care îl puteți revedea pe Marele Actor.

Astfel, TVR Internațional a pregătit un regal cu șase capodopere din filmografia Maestrului:

Șeful sectorului suflete

Vineri, 19 februarie, orele 13:00 și 00:40

1967, Regia Gheorghe Vitanidis

Cu: Toma Caragiu, Irina Petrescu, Radu Beligan, Mircea Crișan

O tânără chimistă, dându-și seama că nu mai poate continua relația cu un bărbat egoist, dialoghează cu un personaj imaginar pe care îl numește „șeful sectorului suflete”, dar care seamănă cu un meteorolog spiritual pe care l-a cunoscut cândva.

Operațiunea Monstrul

Sâmbătă, 20 februarie, orele 10:00 și 18:00

1976, Regia Manole Marcus

Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru

Cinci bărbați, colegi de serviciu, pleacă într-o expediție în Delta Dunării. La pescuit sau la vânătoare, personajele ajung în situații ridicole și amuzante. Disensiunile mocnite ajung la explozie când în grup este invitată și o tânără turistă aflată în același loc.

Bariera

Sâmbătă, 20 februarie, orele 13:00 și 00:50

1972, Regia Mircea Mureșan

Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Mihaela Mihai, Gina Patrichi, Dan Nuțu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Draga Olteanu, Gheorghe Dinică

Povestitorul se întoarce după 30 de ani în mahalaua bucureșteană în care trăise în timpul războiului și evocă întâmplări petrecute în anul 1942. Muncitor la Uzinele Vulcan, nea Vițu este lider de opinie în comunitatea lui, iar criticile sale la adresa realităților și a personalităților zilei sunt acide și pline de umor.

Ciprian Porumbescu

Sâmbătă, 20 februarie, ora 21:50

1973, Regia și scenariul Gheorghe Vitanidis

Cu: Toma Caragiu, Vlad Rădescu, Tamara Crețulescu, Emanoil Petruț, Emilia Dobrin, Sebastian Papaiani, Clody Bertola, Dina Cocea

Două răscolitoare povești de dragoste, una a marelui compozitor pentru plaiul său natal-Țara Bucovinei, și dramatică, pentru Berta, resemnată în fața vieții tumultoase duse de Ciprian.

Marele singuratic

Duminică, 21 februarie, orele 13:00 și 01:30

1977,  Regia Iulian Mihu

Scenariul Marin Preda, ecranizarea romanului cu același titlu

Cu: Toma Caragiu, George Motoi, Florența Manea, Gheorghe Dinică, Adriana Nemeș, Ion Caramitru

După absolvirea Institutului Agronomic, fostul activist de partid Niculae Moromete își petrece viața trăind departe de frământările politice ale epocii. Niculae a fost activist de partid în anii '50 ai secolului al XX-lea și a săvârșit o eroare politică în urma căreia un om nevinovat s-a sinucis. Moartea iubitei îl determină să accepte invitația vechilor tovarăși de a-și relua activitatea politică.

Buzduganul cu trei peceți

Duminică, 21 februarie, ora 21:50

1977, Regia Constantin Vaeni

Cu: Toma Caragiu, Victor Rebengiuc, Olga Bucătaru, Iurie Darie Faptele de arme ale voievodului Mihai în intervalul dintre bătălia de la Călugăreni și Unirea de la 1600, când Domnului i se înmânează buzduganul cu trei peceți: vulturul valah, ghepardul transilvan și bourul moldav.

Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români, s-a născut într-o familie de aromâni, la 21 august 1925.A jucat în peste 40 de filme și a avut o bogata activitate teatrală. A murit în mod tragic, sub dărâmăturile blocului din București, unde locuia, la cutrenurul din 4 martie 1977. Este înmormântat la cimitirul Belu din București.