ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Lucrările de restaurare a mausoleului indian Taj Mahal, unul dintre cele mai vizitate monumente din lume, menite să elimine nuanța gălbuie provocată de poluare, astfel încât marmura să-și recapete strălucirea inițială, vor dura nouă ani, relatează miercuri EFE.
 
Arhaeological Survey of India (ASI) a anunțat că va avea nevoie de aproape un deceniu pentru a-i reda celebrului monument din nordul orașului Agra vechea sa splendoare. ASI a început anul trecut o nouă restaurare a Taj Mahal cu o pastă de argilă, bazată pe un cosmetic tradițional, care se aplică pe marmură și elimină petele după ce este lăsată să se usuce peste noapte.

Tratamentul cu argilă trebuie să se repete la fiecare 6-7 ani pentru ca poluarea să nu afecteze monumentul, potrivit datelor publicate de ziarul The Times of India. Acest tratament a mai fost aplicat la restaurările anterioare, din 1994, 2001 și 2008, fără ca momentul să fie închis publicului.
 
Placat cu marmură albă și pietre prețioase, care își schimbă culoarea cu trecerea orelor, mausoleul a fost ridicat de 20.000 de lucrători timp de 22 de ani (1631-53), în semn de omagiu adus de împăratul mogul Shah Jahan soției sale defuncte Mumtaz Mahal.

În 1983, Taj Mahal a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.