ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Interpreta de muzică populară Lucreția Ciobanu s-a stins din viață miercuri seara, la vârsta de 90 de ani, potrivit apropiaților artistei.

”A decedat în seara aceasta, în jurul orei 19.30, la București, la vârsta de 90 de ani. În octombrie ar fi împlinit 91 de ani. Născută la 27 octombrie 1924, în localitatea sibiană Topârcea, Lucreția Ciobanu a mai fost numită "Doamna munților". Ea va fi depusă vineri, la capela Cimitirului Ghencea civil din București unde este înmormântat și soțul ei, înmormântarea urmând să aibă loc sâmbătă", a declarat miercuri seara, pentru AGERPRES, interpretul Marcel Părău, apropiat al regretatei Lucreția Ciobanu.

Lucreția Ciobanu s-a născut pe 27 octombrie 1924, în Topârcea, județul Sibiu. De mică a fost fascinată de doinele cântate din fluier de oierii care-și mânau turmele. Când s-a despărțit de localitatea natală avea doar 14 ani, potrivit bestmusic.ro.

În 1953, Lucreția Ciobanu a câștigat un premiu național la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților, unde a interpretat două strofe din doina ''Uite, bade-n ochii mei''. A început să cânte apoi în aceeași orchestră cu Ioana Radu și Ion Luican.
 
În urmă cu 13 ani, Lucreţia Ciobanu a fost decorată de Președinția României cu Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, ''pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală''. 

În 2004 i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D — "Arta Spectacolului", ''în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului''.