ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 31 decembrie 1889, în Ajun de An Nou, se stingea din viață povestitorul Ion Creangă, unul din clasicii literaturii române, celebru în special datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.

Se naște la Humulești, la data de 10 iunie 1839, urmănd școala elementară din satul natal, după care învață la Broșteni, apoi la Târgu-Neamț și la școala de catiheți din Fălticeni.

Între 1855 și 1958 urmează seminarul de la Socola, cursul inferior, după care se înscrie la Facultatea de Teologie a Universității din Iași, dar nu o frecventează.

În anul 1875 îl cunoaște pe poetul Mihai Eminescu, cei doi devenind buni prieteni. Eminescu îl introduce la societatea literară Junimea și-l ajută să debuteze în Convorbiri literare cu "Soacra cu trei nurori", la 1 octombrie 1875, unde va publica până în 1878 și celelalte povești ale sale.

Între 1881 și 1882 publică primele trei părți din Amintiri din copilărie, a patra parte apărând postum.

Pe 31 decembrie 1889 moare în casa sa din cartierul Țicău. Este înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iași.