ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierii Generali au aprobat in cadrul sedintei de joi proiectul de hotarare prin care imobilului situat în str. Lipscani nr. 18 – 20, sector 3, va fi dat in administrare Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în vederea realizării unui Muzeu de Istorie a Evreilor din România.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel” a fost desemnat de Guvern să coordoneze activitatea înființării muzeului. Firea a precizat că muzee similare au fost organizate la Berlin, Varșovia și Moscova.

"Susțin necesitatea realizării la București a Muzeului Holocaustului și Istoriei Evreilor, pentru că astfel vom demonstra lumii că românii nu-și uită istoria, iar părțile sale întunecate trebuiesc reamintite mereu generațiilor viitoare, pentru ca tragediile petrecute să nu se mai repete. Prin acest proiect vom pune la dispozitia Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel spațiul din steada Lipscani nr. 18-20, sector 3”, a spus primarul Capitalei.

Edilul a menționat că, în perioada martie 2016 - martie 2017, România deține Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), printre obiectivele principale ale acestui mandat fiind dezvoltarea de proiecte educaționale și memoriale privind istoria evreilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.”

"Holocaustul este o pagină neagră a istoriei mondiale, iar Bucureștiul va arăta, prin crearea acestui muzeu, că stă în puterea oamenilor de azi și de mâine să meargă mai departe, dar să nu uite ce nu mai poate fi schimbat: suferințele prin care au trecut copiii, femeile și bărbatii evrei. Va fi un semnal de normalitate, de înțelegere a valorilor umane, de democrație și, nu în ultimul rând, de reparație”, a mai spus Firea.

Instituția va avea mai multe funcțiuni specifice unui muzeu modern: expoziții permanente, temporare, depozitarea de artefacte, organizarea de acțiuni educaționale, culturale, activitate administrativă.