ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă îl prăznuiește la 3 octombrie pe Sfântul Dionisie Areopagitul, primul autor patristic care ne-a lăsat o ierarhizare a cetelor îngerești.

Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut în Atena. După ce a terminat studiile de filosofie din Atena, a mers în Egipt pentru a și le desăvârși. Pe când se afla aici, la Ierusalim Mântuitorul era răstignit pe Cruce. La întunecarea cerului, săvărșită la moartea lui Iisus Hristos, a rostit profetic cuvintele: "Sau Dumnezeu pătimește sau lumea aceasta văzută se sfârșește”.

Dionisie revine în Atena și se bucură de întâlnirea cu Pavel în Areopag. În anul 51 se va converti la creștinism. Mai târziu, va fi hirotonit episcop în Atena. Călătorește cu Pavel și îi cunoaște pe ceilalalți Apostoli ai lui Hristos. 
Ajunge la Ierusalim ca să o cunoască pe Maica Domnului. Va fi de față la înmormântarea Feciorei Maria. 

Dupa ce a rânduit alt episcop pentru Atena, s-a dus la Roma. De aici va pleca în Galia, la îndemnul Sfântului Clement, episcopul Romei. Zidește o biserică în cetatea Parisului și convertește mulți păgâni la creștinism. A fost decapitat în vremea împăratului Domițian (81-96).

Sfantul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care ne-a lasat o ierarhizare a cetelor îngerești. În prima treaptă, care este cea mai înaltă, sunt: Tronurile, Heruvimii și Serafimii. A doua treaptă cuprinde: Stăpâniile, Domniile și Puterile, iar în treapta a treia întâlnim: Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii.