ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Mucenici Clement, episcopul Romei, și Petru, episcopul Alexandriei, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la data de 24 noiembrie.

Sfântul Mucenic Clement s-a născut în Roma, părinții săi, Faust și Matilda, fiind nobili. Sfântul Clement a fost ucenicul Sfântului Apostol Petru și episcop al Romei.

Își pierde mama și cei doi frați într-un naufragiu. Pe tată îl pierde mai târziu, în timp ce își căuta soția și fiii.

La vârsta de 24 de ani, Sfântul Clement decide să plece să-și caute părinții și frații. Este momentul când îl întâlnește pe Sfântul Barnaba și pe frații săi deveniți ucenicii Sfântului Petru. Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu își va întâlni și părinții.

Sfântul Clement este hirotonit episcop în Roma, dupa Lin și Anaclet, înainte ca Petru să fie răstignit de către Nero. A convertit la creștinism mulți necredincioși. Potrivit Sinaxarului, într-un an, de Paști, a botezat patru sute douăzeci și patru de oameni, toți de neam mare. Pentru că nu slujește zeilor, va fi supus la multe chinuri în vremea împăratului Domitian (81-96) și ucis în anul 101, în timpul împăratului Traian (98-117), în Cherson (Crimeea de astăzi). Acolo i s-a legat de gât o ancoră de fier și a fost aruncat în mare. Așa va trece la cele veșnice Sfântul Clement. 

Privind la martiriul său, mulțimea de credincioși a început să se roage pentru a li se arăta lor cinstitul trup al mucenicului. Rugându-se aceștia, s-a depărtat marea mult de țărm, iar poporul mergând pe uscat a aflat o casă de marmură în chipul bisericii, făcută de Dumnezeu. Acolo zăcea trupul Sfântului și ancora cu care fusese înecat era aproape de dânsul.

Creștinii au vrut atunci să ia de acolo cinstitul și sfântul trup al mucenicului, dar s-a făcut descoperire ucenicilor săi să lase acolo trupul Sfântului; căci în tot anul la pomenirea lui, tot așa se va depărta marea timp de șapte zile, făcând cale pentru cei ce vor vrea să vină la închinăciune.

Și s-a făcut acea minune mulți ani și multe și nespuse minuni se săvârșeau prin rugăciunile Sfântului. Atunci când apele nu s-au mai retras, tot prin rugăciune moaștele Sfântului Clement s-au arătat pe apă, fiind luate de către credincioși și duse în cetate. Aici au fost așezat în biserica Sfinților Apostoli.

Tot astăzi este pomenit și Sfântul Mucenic Petru, episcopul Alexandriei. Acesta a păstorit în timpul persecuției împotriva creștinilor ordonate de Dioclețian. Fiind izgonit din scaun, a mers în Fenicia și Palestina, întărind pe creștini prin scrisori și rugăciune.

A pătimit moarte martirică, prin tăierea capului, la porunca împăratului Maximin (305-313), pentru că a reușit să aducă pe mulți păgâni la creștinism. VIDEO: