ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un român cu origini franceze, Georges Boisnard, realizator la Televiziunea Română, se întreabă dacă francezii chiar știu ce sărbătoresc pe 14 iulie.
 
„Ziua națională a Franței. Trebuie să recunosc, oarecum îndepărtata mea origine franceză paternă (străbunicul meu s-a stabilit în România) dar și cultura franceză pe care am asimilat-o cu plăcere și nu din obligație, mă fac să am oarece emoții în această zi. Dar ce serbează de fapt francezii de 14 iulie? Bicentenarul din 1989 indica faptul că este vorba de 14 iulie 1789, când populația Parisului a luat cu asalt Bastilia, unde se aflau ...7 prizonieri, dintre care 2 întemnițați la cererea familiei!
 
În fine, Bastilia era totuși simbolul absolutismului. Iată însă că în 1880 Adunarea Națională a Franței a hotărât că evenimentul din 14 iulie 1789 era prea sângeros și violent pentru a fi o sărbătoare națională. S-a hotărât așadar că sărbătoarea națională de 14 iulie comemorează data de 14 iulie 1790, când a avut loc Sîrbătoarea Federației și regele Ludovic al XVI-lea a depus jurământul pe constituție ca rege constituțional. Buna conviețuire n-a durat însă prea mult și în toamna lui 1792 a început partea cea mai oribilă a revoluției franceze:teroarea.
 
Pe de altă parte ni se dă ca imagine simbol pentru ziua Franței tabloul lui Delacroix „Libertatea conducând poporul pe baricade”. (vezi foto) Tabloul nu se referă însă la revoluția din 1789 ci la cea din iulie 1830, când a fost răsturnat de pe tron ultimul Bourbon, Carol al X-lea și adus Ludovic Filip de Orleans (de altel fiul faimosului Filip de Orleans zis Philippe Egalite, participant la revoluție, dar ghilotinat sub teroare)”, a scris el pe Facebook.