ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premiul Nobel la fizică revine anul acesta japonezului Takaaki Kajita și canadianului Arthur B. McDonald pentru cercetări în domeniul fizicii cuantice.

Astfel,Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald au câștigat marți Premiul Nobel pentru Fizică 2015 pentru descoperirea oscilațiilor neutrinilor, fenomen care confirmă faptul că aceste particule au masă.

Takaaki Kajita, de la Universitatea din Tokyo,în vârstă de 56 de ani și Arthur B. McDonald, de la Queen's University,în vârstă de 72 de ani au avut contribuții cheie, conform Comitetului Nobel, la experimentele care au demonstrat că neutrinii își schimbă identitatea. Pentru ca o astfel de metamorfoză să se poată produce, este necesar ca aceste particule să aibă masă.

"Descoperirea ne ajută să înțelegem secretele funcționării materiei și se poate dovedi crucială în modul în care privim universul. După fotoni, particulele luminii, neutrinii sunt cei mai numeroși în cosmos, iar Pământul este „bombardat” constant de aceștia. Mulți neutrini iau naștere din reacțiile dintre radiațiile cosmice și atmosfera Pământului. Mii de miliarde de neutrini trec prin corpul nostru în fiecare secundă, aproape nimic neputând să-i oprească", arată Comitetul Nobel de la Stockholm într-un comunicat citat de Digi24.