ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Teatrul deschide minți și formează conștiințe, pentru că oamenii care-l fac și-au asumat un rol și dincolo de scenă. 

Marți seara, pe scena Sălii Mari s-a deschis noua stagiune a Teatrului Național din Timișoara (TNTm), cu un spectacol aparte. Aici a concertat artistul – fenomen Adam Ben Ezra. Celebrul multi-instrumentist israelian care a susținut unicul său concert în România din acest an a marcat, prin spectacolul de pe scena Teatrului Național, aplaudat îndelung de sutele de oameni din sală, un nou proiect al instituției – gazdă. Este vorba despre o serie de parteneriate cu artiști și asociații culturale din Timișoara cărora Naționalul le oferă spațiu de exprimare artistică, parteneriatul cu Asociația Culturală „Nabu” fiind primul dintre acestea.
 
În același timp, pe scena Sălii 2 s-a derulat un alt eveniment care a umplut sala până la refuz – avanpremiera spectacolului Meteorul de Friedrich Dürrenmatt, o comedie savuroasă regizată de Mihai Măniuțiu. Distribuția îi reunește pe actorii Marian Râlea, Claudia Ieremia, Ion Rizea,  Călin Stanciu jr., Cătălin Ursu, Florin Ruicu, Alecu Reus, Mirela Puia, Cristina König, Benone Viziteu, Robert Copoț, Costel Tovarnițchi, Dana Borteanu, Raul Lăzărescu și Ștefan Roman, muzicienii Sorina Anghelescu, Felix Burghelea și Bogdan Cotârță. Regizorul Mihai Măniuțiu a făcut echipă pentru acest spectacol cu Adrian Damian (scenografie), Ada Milea (muzica), Vava Ștefănescu (coregrafia) și Lucian Moga (light design).
 
Despre cum faci mereu mai mult, despre ce înseamnă să deschizi o stagiune pe scenele principale ale Naționalului timișorean, a vorbit managerul acestuia, Ada Hausvater. 

„În toți acești zece ani de când conduc teatrul din Timișoara, ne-am străduit cu toții să ne deschidem către oameni, deoarece cred cu tărie că noi, ca artiști ai Teatrului Național, avem misiunea să deschidem suflete, să deschidem minți, iar felul în care avem șansa de a crea conștiințe este prin spirit și prin sensibilitate. De aceea este atât de important să ne apropiem de oameni. 

Totodată, în acești zece ani am încercat permanent să creez un orizont de comunicare cu artiști din toată țara și, desigur, cu artiștii din Timișoara; vorbesc despre artele spectacolului, despre toate artele, nu doar despre teatru. Acesta este sensul acestui program de parteneriate în care încurajăm artiști, asociații – în definitiv, încurajăm Spiritul. Spirite care vor să dezvolte acest suflet minunat al Timișoarei, apropiindu-se de Teatrul Național. 

Vă așteptăm la Teatru ca, împreună, să facem lucrurile din ce în ce mai frumoase în jurul nostru. Cred că ține de fiecare dintre noi și cred toți trebuie să facem tot ce se poate în sensul acesta. Acum câțiva ani, din aceleași considerente, Teatrul Național a pus bazele Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană. Noi, toți cei din Teatru, și publicul nostru,  de asemenea, credem că Timișoara poate fi cu adevărat o capitală culturală europeană – are, fără doar și poate, acea sevă care pentru a ne dezvolta, de evolua în această direcție”, a spus managerul TNTm, Ada Hausvater, conform unui comunicat trimis redacţiei Active News.
 
Pentru Galerie Foto, click AICI